Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Летњи јоргован замењује оне пролећне

Летњи јоргован замењује оне пролећне

271

Витак жбун, пореклом из Кине, формира јаке, усправне гране па је прави украс сваког простора. То је buddleja или летњи јоргован која је код нас позната и као лептиров грм или дрво лептира.

Овај грм, својим раскошним цветовима подсећа на јоргован. Име је добио по енглеском ботаничару Адаму Будлеју који га је први у Европу пренео крајем 19.века и од тада је омиљена листопадна и полузимзелена врста. Може да нарасте и до пет метара. Без њега врт једва може и да се замисли, јер он цвасти живих боја отвара управо у време када руже и перене праве паузу у цветању.

Препознаје се по дугачким сивозеленим копљастим листовима који су с наличја прекривени густим белим длачицама. Цвета у жутој и белој боји, различитим нијансама љубичасте и розе….па и шарено, тј. боја цвета се смењује током цветања. Цветови су сакупљени у гроздасте  цвасти. Подсећају на класове и улепшавају околину све до краја септембра. Сам цвет има цеваст венчић који на врху завршава с четири латице.

Биљка је отпорна на мраз и болести, брзо расте, а пуну висину од пет метра достиже после четири – пет година. И људи од струке пуни су хвале за летњи јоргован. Он воли оцеђено земљиште и топла места која не морају да буду потпуно осунчана. Лако се и брзо шири саморасејавањем, па се може срести на необрађеној земљи и многим сувим местима, као што су пруге. Упадљив је и делује као солитер, у парковима, као жива ограда, али се може користити и за ивице у вртовима.

Нема великих захтева и добро успева на свим земљиштима. Воли сунчане и полусеновите положаје. Кад се добро укорени подноси и сушу, док јој  од сувишне влаге може иструнути корен.

За бујније цветање летњег јоргована веома је важно орезивање и скидање прецветалих цветова. На младим гранама су крупнији и плодоноснији него на старијим. Он спада у жбуње које цвета лети и такве врсте треба јаче орезивати сваког пролећа тако што се напола одсеку најдебљи изданци биљке између два пупољка, а слабије гране до земље.  На овај начин ће се стварати нови изданци и мноштво пупољака. Ако се не ореже, постаће превисок и слабије ће цветати.

Лако се размножава резницама. Довољно је у августу одсећи полудрвенасте гранчице дужине 15 до 20 центиметара, скинути доње листове, оставити само листове на врху посадити у башту на стално место. Без обзира на то да ли је беле, љубичасте, црвенорозе или жуте боје, сигурно је да ћемо се његовим многобројним цвастима радовати и ми, и лептири и бумбари.