Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Воћари претрпели штету од ПЕТ МИЛИОНА ЕВРА

Воћари претрпели штету од ПЕТ МИЛИОНА ЕВРА

337

Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Зоран Кесеровић рекао је данас за Добро јутро да је јако невреме које је захватило Војводину у два наврата начинило штету пољопривредницима која износи 5 милиона евра, а да су највише страдали засади у Срему.

-Од када радим на Факултету не памтим да је ветар био овако јак као синоћ. Додуше, први пут је ветар орканске јачине забележен у овим крајевима пре пет година, када је уништио скоро све противградне мреже које омогућавају да воће заштићено расте у системима за интензиван раст. У ове две олује у Срему су такође страдале противградне мреже на отприлике од 100 до 120 хектара, што практично значи да је тоталнo уништена Фрушка гора и околина Шида. По мојој процени. у просеку je сваки воћар на противградном систему и засадима претрпео штету од 50.000 евра, а када се то помножи. укупна штета износи 5 милоона евра – објаснио је Кесеровић.

Такође каже да је веома страдало и воће, а највише крушке сорте Кармен, којe су ових дана биле спремне за бербу. Страдали су и шљивици. као и засади јабука.

-Према извештају с терена. када су у питању крушке, поотпадало је између 10 и 30 одсто плода, а ништа боље нису прошле ни шљиве, јабуке и остало воће, па је и ту штета непроцењива. Замислите како су тек прошли воћари који имају младе засаде, а који су уништени у овом невремену – закључио је др Кесеровић. уз опаску да се у оваквим ситуацијама не може реаговати јер суперћелијске олује могу трајати и до 12 сати и стога су врло опасне.

Кесеровић је упозорио на то да је РХМЗ најавио да је и данас изначен црвени метеоаларм за одређене делове Србије – Шумадију, Поморавље и Западну Србију. У саопштењу Хидрометеоролошког завода Србије стоји да област од Алпа, преко западног Балкана и Србије до региона Карпата , још данас очекује јака грмљавинска активност.

-Развоји ће локално бити веома снажни и брзопокретни (премештаће се са запада-северозапада ка истоку) уз понегде крупан град (> 5 цм у пречнику), краткотрајно олујне ударе ветра (> 24 м/с) и изоловано орканске ударе ветра (> 28 м/с). Тачну локацију иницијације, премештања и јачине самих непогода је унапред тешко одредити, али је већа вероватноћа појаве у каснијим поподневним и вечерњим сатима у северним, западним, централним и источним крајевима Србије. За конкретне локације ћемо издавати хитно упозорење на грмљавинске непогоде један до два часа унапред – стоји на сајту РХМЗ-а.

Љиљана Миловановић