Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Бадеми и лешници чувају срце

Бадеми и лешници чувају срце

1767

За разлику од сушеног воћа, орашасто је далеко лакше за припрему јер може да се конзумира печено или, још боље, сирово. Како било, то воће је препуно минералима, незасићеним мастима и витаминима. Неке светске студије доказале су да само шака орашастог воћа дневно смањује ризик од срчаног удара. Рецимо, мушкарци који су двапут дневно конзумирали бадеме, лешнике или бразилски орах у сировом стању, имали су 50 одсто мањи ризик од изненадног срчаног удара, у поређењу с вршњацима који су ретко или чак никад конзумирали те плодове.

Ни са орашастим воћем не треба претеривати, јер је хиперкалорично, па га пажљиво треба уклопити у јеловник, а могуће је њиме заменити разне индустријске прерађевине и грицкалице.

Oрах би, у зависности од дневног оптималног калоријског уноса, требало да буде заступљен од пет до десет процената у целодневном обеду, што је око 30 грама. Када је реч о кестену, који је добар код хипертензије бубрежних и кардиоваскуларних болести, он нема много калорија, свега 170 на 100 грама, али није лако сварљив, па није препоручљив за особе које имају проблеме с варењем.

Осим кестена, међу најмање калорично орашасто воће спадају и пистаћи, који чине артерије флексибилнијим и тиме смањују ризик од срчаног и можданог удара.

Бадеми су богати витамином Е и помажу код стварања црвених крвних зрнаца, одржавају добру меморију и спречавају деменцију. Орах је користан за рад мозга јер обилује омега-3 масним киселинама које наш организам не може да ствара, па их морамо уносити путем намирница. Кикирики је одличан антиоксидант који успорава старење и смањује ризик од кардиоваскуларних обољења. За бразилски орах кажу да је права нутритивна бомба која подстиче обнављање коже, а успешно спречава рак простате.

У орашасте плодове спадају и семенке бора, такозвани пињоли, које доприносе смањивању „лошег“ холестерола, а садрже много магнезијума, па се третирају као један од најјачих оксиданата у организму.

Орашасто воће највише конзумирају Европљани, док је производња најзаступљенија у Азији и Јужној Америци. Код нас се неке врсте, као што су ораси, лешници и бадеми, најчешће користе при прављењу колача и торти

Кандирано воће је ситно и практично за употребу као и сушено и орашасто, али је за разлику од њих, мање здраво јер садржи далеко већу количину шећера, будући да се свеж плод натапа шећерним сирупом, чиме се смањује количина воде. За такву врсту прераде, која је поприлично захтевна и дуготрајна, најпогодније је коштичаво воће попут трешања, вишања, шљива, кајсија, али је могуће кандирати и крушке, дуње, јабуке, лубеницу, а нарочито тропско воће и њихову кору. Кандирано воће често се користи као слаткиш, као и у прављењу колача и торти.