Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Уреа као ефикасан пестицид

Уреа као ефикасан пестицид

4086

МИНЕРАЛНА ЂУБРИВА МОГУ ДА ЗАМЕНЕ ПЕСТИЦИДЕ

Пише: Светлана Мујановић

У сада већ давно време, када пестициди нису господарили свим областима биљне производње, постојала су нека минерална ђубрива, или, како су се тада звала „вештаци“ који су се могли користити и за јесењу и пролећну заштиту од болести и штеточина. Тако их је примењивао и један руски воћар старије генерације, чији смо прилог нашли на мрежама. Ево његовог рецепта и подсетника како и када то треба радити у воћњацима и окућницaма.

У октобру грмље и дрвеће треба прскати концентрованим раствором минералних ђубрива. Можете узети било које од њих, али је уреа најјефтинија и лако се раствара у хладној води. За прскалицу од 10 литара 700 г урее раствори се у литар воде и, када и последња гранула буде истопљена, течност се процеди у прскалицу у којој је 9 литара воде.

Фото: Adobe stock

Како наводи овај воћар, тим раствором потребно је прскати не само надземни део, већ и земљиште испод воћака, грмље и дрвеће. Ваља почети од самих врхова грана, јер су тамо у вегетацији лисне ваши полагале јаја. Затим се млаз помера према деблу, пажљиво се прскају сви набори коре, рачве, јер многе штеточине ту налазе зимско скровиште. Ако листови још висе на дрвећу, прскајте директно на њих. Затим следи заштита земљишта испод круне. У опалом лишћу, а испод њега и у горњем слоју земљишта, штеточине такође проналазе зимско уточиште. Када се прска раствором тако високе концентрације, уништићете их. Поступак се понавља рано у пролеће, пре кретања сокова.

Због чега се то ради баш у овом периоду, крајем јесени? Одговор је једноставан. Биљке су се већ припремиле за зиму, у надземним деловима нема толико сокова и не постоји опасност да се ткива оштете, а хитински омотачи штетних инсеката, њихова зимска гардероба, још нису довољно ојачали, па ће концентровано минерално ђубриво лако продрети испод омотача, пореметити њихов метаболизам и оне ће због тога угинути.

Повећане дозе минералних ђубрива ефиксне су не само против штеточина, већ и против спора патогена, проузроковача болести. Приликом прскања, не заливања, повећана доза минералних елемената не накупља се у земљишту и нема опасности од загађења ни земљишта ни подземних вода, а о ваздуху да се не прича.

И још једна напомена искусног воћара. Јесен је време и за растурање органског ђубрива – стајњака, компоста. На окућници се то ради лакше и прецизније него у великом воћњаку. Испод сваког стабла се одока процени ивица круга коју прави подневна сенка крошње, и у том делу, у прстену чија ширина зависи од расположиве количине ђубрива, пажљиво се разастру органска хранива, на њих пограби лишће ако је здраво, и све то ашовом унесе у земљиште, да глисте и микроорганизми доврше минерализацију. Уколико лишће није здраво, прво њега ваља пограбити, изнети у контејнер или сложити у неки кутак и касније спалити, да се униште паразити.