Исхрана живине директно утичу на квалитет јаја и меса, али и на њихово здравствено стање. Стручњаци препоручују кантарион, коприву, бели лук, камилицу, броколи, јабуково сирће, као и интегралну мешавину, уместо хране која садржи адитиве, вештачке боје и ароме.
Живина која се правилно храни има сјајно и меко перје. Кокошке нису очерупане и живахније су. Како наводи Виолета Луковић Петровић, саветодавац за сточарство из ПССС Крагујевац, препоручују се између осталог фитогени адитиви, екстракти и есенцијална уља.
„Фитогени адитиви добијају од лековитих и ароматичних биљака, као што су оригано, нана, босиљак. Препручљиво је користити бели лук, коприву, камилицу и броколи, јер имају антимикробно, антивирусно и антифунгицидно дејство“, каже Виолета Луковић Петровић.
Бели лук код живине подстиче развој, јача имунитет, спречава упалне процесе и има хипогликемијске особине. Бели лук утиче на повећање носивости за око 10 одсто, а живина боље напредује. Јаја имају нижи ниво холестерола. Удео осушеног и самлевеног белог лука у концентрату може да буде од 0,3 до 5 одсто, а броколија 2,5 одсто.
Додавањем око 2 одсто коприве у храну побољшава се њихова телесна маса и дневни прираст. Камилица у концентрацији од 2 одсто утиче на кланична својства. Оригано садржи тимол који убија бактерије, попут стафилокока, салмонеле и листерије, а у вишим концентрацијама гљивице и кокцидије.
„Око 20 грама оригана по килограму мешавине побољшава конзумацију хране, повећава плодност кокошака, телесну масу и смањује смртност. Слично дејство има и босиљак“, додаје Петровић- Луковић.
Кантарион за јело, јабуково сирће за пиће
Кантарион се живини даје свеж или осушен. Листове и цветове кантариона треба одвојити од стабљике и измешати са меком храном. Невен делује против патогена у цревима. Може да се користи и хајдучка трава, кадуља, драгољуб, али и јабуково сирће.
„Јабуково сирће је најбоље давати у води. На 100 литара воде додаје се литар сирћета. Осим сирћетне киселине садржи угљене хидрате, беланчевине и соли, као и извесне количине амино- киселина, затим магнезијум, фосфор, калцијум и гвожђе и калијума, који је заслужан за регулисање пХ вредности у организму. Код живине појене овим раствором љуска јајета је чвршћа, а прираст је већи“, наводи Виолета Луковић Петровић.
Рецепт за интегралну мешавину
- 1/2 кг овсеног гриза,
- 1/2 кг семенки сунцокрета
- 1/2 кг црвене пшенице у зрну,
- 250 г пшенице у зрну,
- 250 г камута,
- 250 г проса
- 250 г целог зрна кукуруза,
- 120 г сочива,
- 120 г семенки сунцокрета,
- 120 г ланеног семена,
- 60 г пивског квасца
Текст и фото: Биљана Ненковић