ТРАДИЦИЈА ДУГА СКОРО ТРИ ВЕКА
Многе винарије могу да се похвале дугом традицијом производње вина, али само ретке да су им преци још 1729. године узгајали винову лозу и правили рајски нектар. Винарија Живковић из Кличевца има и писани документ којим то потврђује. Илија, један од најмлађих Живковића, причао је за „Добро јутро“, о наслеђу и представио најновији производ – „Класу“, вино одлежало са листом вишње.
– Винарија Живковић на тржишту постоји од 2004. године. Имамо писани документ који се чува од 1729. године у коме пише да се наша породица у то доба бавила производњом вина. Оно што данас представљамо широм Србије је дезертно вино које смо избацили на тржиште ове године. Производимо га од нашег каберне совињона и мерлоа, које у свом сазревању и одлежавању додатно одлежава са листом вишње – прича Илија, напомињући да су дуго тражили начин да искористе висок садржај антиоксиданаса у свом вину, док нису дошли до решења – листа вишње.
Тајна у марели
– Лист вишње се убира ручно и јако је битно да буде у целости. То се ради крајем пролећа у мају, јуну, пре него што изађу први плодови јер тада има највише ароме у себи. Идеја за црвену класу је потекла од тога што смо још 2017. године добили резултате хемијске анализе нашег црвеног вина, који су показали висок садржај антиоксиданата. Годинама смо у сарадњи са професорима Хемијског факултета размишљали како то можемо да искористимо и онда се родила идеја да вино упаримо са листом вишње, који такође, има висок садржај антиоксиданата у себи, а између осталог и предивне ароме које могу да се осете при дегустацији – за слатко десертно вино пар је била, наравно, најслађа вишња – марела.
– У процесу развоја ми смо пробали са пар различитих врста вишње и на крају смо се одлучили за марелу. У питању је домаћа, органска производња мањих размера. Имамо одличну сарадњу са произвођачима, али то није типична сарадња, јер вам неко добавља листове вишње који су ручно брани. Много је посла и пажње посвећено томе. То је нешто ново у винском свету – а какав је процес и када се лист вишње ставља, није тајна. Илија са задовољством прича о томе.
– Вино одлежава неких годину и по дана и тек када је сазрело онда се лист вишње ставља. Ми сва наша вина остављамо да одлежавају у прохромским цистернама, односно у иноксу, па тако и ово специјално десертно вино. Значи, одмах након брања, тих првих дан – два лист се ставља – након стављања листа вино поново одлежава и то окренуто цистерном ка сунцу.
Сунце буди укус
– Одлежава сигурно још неколико месеци, а битно је и да у том првом периоду буде изложено сунцу, тачније да цистерна буде изложена сунцу. Ми пратимо те температуре, јер не сме да пређе одређени степен – крајњи производ, сладак, укусан, мирисан и за десертно вино прилично јак, одлично се слаже уз домаће колаче.
– Када се пије појединачно без десерта, онда се пије хладније неких 14-16 степени, а када се пије уз неки десерт онда би требало да буде мало топлије, можда 18, 19 степени, као што је иначе за црвено вино. Одлично иде уз домаће ванилице и генерално уз десерте – и како је специфично по настајању тако је, ово вино специфично и по класи.
– Идеја за име „Класа“ је дошла када смо радили декларацију производа, јер није могло по својим карактеристикама да се сврста у било коју постојећу класу. И онда је отишло у то специјално десертно вино – рекао је Илија Живковић за „Добро јутро“.
Пише: Зорица Драгојевић