Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Вино одлежало са листом мареле

Вино одлежало са листом мареле

274

Многе винарије могу да се похвале дугом традицијом производње вина, али само ретке да су им преци још 1729. године узгајали винову лозу и правили рајски нектар. Винарија Живковић из Кличевца има и писани документ којим то потврђује. Илија, један од најмлађих Живковића, причао је за „Добро јутро“, о наслеђу и представио најновији производ – „Класу“, вино одлежало са листом вишње.

– Винарија Живковић на тржишту постоји од 2004. године. Имамо писани документ који се чува од 1729. године у коме пише да се наша породица у то доба бавила производњом вина. Оно што данас представљамо широм Србије је дезертно вино које смо избацили на тржиште ове године. Производимо га од нашег каберне совињона и мерлоа, које у свом сазревању и одлежавању додатно одлежава са листом вишње – прича Илија, напомињући да су дуго тражили начин да искористе висок садржај антиоксиданаса у свом вину, док нису дошли до решења – листа вишње.

Тајна у марели

– Лист вишње се убира ручно и јако је битно да буде у целости. То се ради крајем пролећа у мају, јуну, пре него што изађу први плодови јер тада има највише ароме у себи. Идеја за црвену класу је потекла од тога што смо још 2017. године добили резултате хемијске анализе нашег црвеног вина, који су показали висок садржај антиоксиданата. Годинама смо у сарадњи са професорима Хемијског факултета размишљали како то можемо да искористимо и онда се родила идеја да вино упаримо са листом вишње, који такође, има висок садржај антиоксиданата у себи, а између осталог и предивне ароме које могу да се осете при дегустацији – за слатко десертно вино пар је била, наравно, најслађа вишња – марела.

– У процесу развоја ми смо пробали са пар различитих врста вишње и на крају смо се одлучили за марелу. У питању је домаћа, органска производња мањих размера. Имамо одличну сарадњу са произвођачима, али то није типична сарадња, јер вам неко добавља листове вишње који су ручно брани. Много је посла и пажње посвећено томе. То је нешто ново у винском свету – а какав је процес и када се лист вишње ставља, није тајна. Илија са задовољством прича о томе.

– Вино одлежава неких годину и по дана и тек када је сазрело онда се лист вишње ставља. Ми сва наша вина остављамо да одлежавају у прохромским цистернама, односно у иноксу, па тако и ово специјално десертно вино. Значи, одмах након брања, тих првих дан – два лист се ставља – након стављања листа вино поново одлежава и то окренуто цистерном ка сунцу.

Сунце буди укус

– Одлежава сигурно још неколико месеци, а битно је и да у том првом периоду буде изложено сунцу, тачније да цистерна буде изложена сунцу. Ми пратимо те температуре, јер не сме да пређе одређени степен – крајњи производ, сладак, укусан, мирисан и за десертно вино прилично јак, одлично се слаже уз домаће колаче.

– Када се пије појединачно без десерта, онда се пије хладније неких 14-16 степени, а када се пије уз неки десерт онда би требало да буде мало топлије, можда 18, 19 степени, као што је иначе за црвено вино. Одлично иде уз домаће ванилице и генерално уз десерте – и како је специфично по настајању тако је, ово вино специфично и по класи.

– Идеја за име „Класа“ је дошла када смо радили декларацију производа, јер није могло по својим карактеристикама да се сврста у било коју постојећу класу. И онда је отишло у то специјално десертно вино – рекао је Илија Живковић за „Добро јутро“.

Пише: Зорица Драгојевић