Prihrana, okopavanje i – zaštita paprike

Nakon prve berbe papriku bi trebalo prihraniti folijarno i zaštititi od lisnih vaši, kako bi biljka dalje neometano rasla i dala adekvatan prinos. Okopavanje je poželjna mera, kako bi se površinski sloj zemlje obogatio vazduhom i ujedno uništili korovi. Obavlja se sve dok biljke ne sklope redove, nakon svakog zalivanja ili kiše. Međuredno okopavanje je važno da se ne bi stvorila čvrsta pokorica posle navodnjavanja.

Paprika se tokom najvrelijih meseci nalazi u takozvanoj trećoj fazi rasta. To je faza od berbe prvih plodova, pa do kraja vegetacije. U tom periodu potrebna je prihrana dva do tri puta nedeljno po sistemu 2:1:4 ili 2:2:4 sa količinom od 25 do 40 kilograma po hektaru. Za vreme intezivne berbe može se primeniti čisto kalijumovo đubrivo, kako bi se postigao maksimalan prinos. Prilikom navodnjavanja, na svakih 7 do 10 dana, valja obaviti đubrenje kalcijumom kako bi se sprečila siva trulež i to 2 grama po jednoj biljci. U svim fazama rasta treba voditi računa i o zaštiti paprike. Mora se pažljivo pratiti šta se dešava u plasteniku i na polju, kako bolesti i štetočine ne bi nanele štetu biljakama i umanjile prinose.

Piše: Biljana Nenković

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime