Vreme pripreme zimnice je počelo. Pijace mirišu na jagode, višnje, trešnje, uskoro pristiže i ostalo voće koje valja upakovati u flaše i tegle i sačuvati za zimu. Vičnijim domaćicama su beležnice pune recepata za pripremu najboljih i zdravstveno najbezbednijih delicija. I svaka od njih ima neke svoje tajne kako da vitamine iz domaćeg ili odomaćenog voća sačuva za zimu.
A da li je neko pokušao da plodovima pasijeg trna zdravljem nalije flaše i sokom zimi okrepi ukućane, ali i mlađariju. To je pokušala i uspela Marija Nedeljković iz Brusa, vlasnica registrovanog Poljoprivrednog gazdinstva i linije „Green Juice“. Osim soka od pasjeg trna, u proizvodnom asortimanu ove vredne žene su i hladnoceđeni sokovi od maline, višnje, kupine, borovnice, jagode, narandže, ananasa, dunje, crne ribizle, kajsije, jabuke kao i džemovi od maline, šipurka, kajsije… Uzgred, Marija je jedna od pobednica konkursa za najuspešnije poslovne žene iz ruralnih područja. Njih 100 dobitnice su lanjskog konkursa Pošta Srbije, kojim ovo javno preduzeće podržava žensko preduzetništvo i daje svoj doprinos unapređenju položaja žena na tržištu rada.
Zlatne kapi iz trnovitog grma
Šta je pasji trn? Zvuči po malo divlje i otrovno, ali to je pogrešno viđenje. Pasji trn (Hippophae rhamnoides) je samonikla jestiva biljka poznata i kao trn, oblepiha, i vukodržica. To je razgranati, trnoviti grm, visok dva do tri metra ili do 6 metara visoko drvo, s tamnom, crvenosmeđom korom, koja je na mlađim granama siva. Cveta u rano proleće, pre listanja. Cvetovi su sitni i neugledni, zelenkastožuti. Plodovi su mu narandžaste, okruglasto-jajaste koštunice, duge 7 do 8 milimetara, a sazrevaju od sredine avgusta do kraja septembra, a ostaju da vise na grmu (drvetu) sve do početka zime.

Kod nas raste uz peskovite i šljunkovite obale reka, pretežno u severnim krajevima, a najviše je rasprostranjen uz obalu Dunava. Zbog lepog i dekorativnog izgleda srebrnastih listova i narandžastih plodova, ponekad se sadi kao ukrasni grm u vrtovima i parkovima. Dobar je za živice, a zbog jako razvijenog korena koristi se i za vezivanje peskovitog tla. Kultivisani primerci imaju krupniji plod i sitnije koštice.
Do ideje da naprave sok od nepoznatog pasjeg trna došao je Marijin svekar koji je čuo da se u Rusiji prave ulja i čajevi od pasjeg trna i predložio snahi, koja je već pravila sokove od svakakvog voća, da pokuša i s pasjim trnom. Njene ostave su pravo šareno carstvo-riznica vitamina, minerala ali i melem za nepce i praznik za oči.
– Prve bobice uvezli smo iz Grčke i proizveli smo i prvu turu soka po sopstvenom receptu – priča nam Marija. – Uz nju je stiglo i veliko razočarenje, jer to nije ličilo ni na šta. Sok je imao specifičan ukus i miris, jezik je trnuo kada se pije, osećala se gorčina. Tura koju smo napravili stajala je po strani, nismo hteli da ponudimo ni komšijama da probaju.
A onda je stigla Marijina drugarica koja je živela u Rusiji i sve se promenilo. Ubedila je Nedeljkoviće da krenu u nove ture proizvodnje i započnu prodaju. I, kako to obično biva, sve je krenulo kao u priči. Napravili su sajt i prodaja je počela. Ubrzo su se svi navikli na novi, specifičan ukus.
Pegaz grickao listove pasjeg trna
Još u staroj Grčkoj pasji trn se koristio za vidanje rana hrabrih ratnika i njihovih konja. Jedna antička legenda govori kako se krilati Pegaz hranio listovima pasjeg trna, pa mu je zbog toga dlaka bila blistavo sjajna, a snaga velika. Početkom dvadesetog veka vučji (pasji) trn je dospeo u Ameriku preko ruskih emigranata. Ova biljka je šezdesetih godina u Evropi bila proglašena lekom za sve bolesti, ali je zbog ljudskog nemara, većina grmova stradala od zapuštenosti.
Njegovi benefiti za ljudski organizam su što pomaže da se telo očisti od sluzi, odličan je kao pomoć u sanaciji upale pluća, obnavlja sluzokožu, leči čireve na želucu i dvanaestopalačnom crevu, reguliše cirkulaciju krvi. Takođe ubrzava zarastanje rana i stimuliše regeneraciju tkiva po celom telu. Pasji trn poboljšava metabolizam, krvnu sliku i smanjuje rizik od pojave trombova. U narodnoj medicini ga odavno koriste osobe s bolesnim plućima, jetrom i zglobovima. Preporučuje se kao efikasno sredstvo protiv stresa i kao prevencija upala i infekcija, pogotovo za vreme drugih terapija i oporavka od bolesti.
Piše: Svetlana Mujanović
