Насловна ВЕСТИ Аутохтона сорта прокупац на светској винској мапи

Аутохтона сорта прокупац на светској винској мапи

187

Шумадија као винска регија постаје све познатија на винској светској мапи. Том тренду су највише допринели винари који све више улажу у елаборате који им доносе заштиту географског порекла. Један од њих је и млади винар Немања Арсенијевић који се већ десет година успешно бави производњом квалитетних вина међу којима је и вино аутохтоне сорте прокупац.

Немања Арсенијевић у селу Винча код Тополе има 13 хектара винограда. Гаји шест винских сорти, а међу интернационалним винима своје место нашао је и прокупац. Садња калемова прокупца на нових 40 ари је у току а како сам каже средина априла је оптималан период за подизање нових винограда.

„Тренутно се налазимо у винограду сорте совињона, он се тренутно налази на почетку вегетације, полако крећу ластари да расту. Време јесте хладније, али не може толико да утиче на измрзавање пошто се најниже температуре крећу негде око три степена, али свакако би погодовале више температуре, да имамо више сунчаних дана како би пораст ластара био континуиран“, рекао је винар Немања Арсенијевић. 

За десет година колико се бави производњом вина Немања Арсенијевић је удвостручио производњу па на годишњем нивоу сада излази на 20 000 литара.

„У тренутку када смо почели са производњом вина увек је био проблем са недостатком судова, недостатком средстава, одакле ће се све то финансирати и дан данас ти проблеми постоје али се мало лакше превазилазе и то су једноставно ствари које су пратећи део посла. Посао јесте специфичан, обрт новца је јако спор и јако је тешко пробити се на тржиште док наравно производња не сме да стане“, напоменуо је Арсенијевић.

Најновије вино у понуди је прокупац који се све до почетка Другог светског рата у Опленачком виногорју интензивно гајио.

„То ће бити наш печат, то је оно што ми имамо прокупац, тамјанику и остале аутохтоне сорте које треба да развијамо, треба радити и на клоновима, усавршавати их, јер у последњих педесетак година ништа није предузимано, тако да се ја надам да ћемо уз један интензиван рад, свих виноградара и осталих људи који су укључени, од прокупца у наредном периоду да направимо једно вино које ће имати далеко веће потенцијале од оних које има данас“, казао је Арсенијевић.

Интернационалне сорте су увек успевале у селима крај Тополе, а са заштитом географског порекла вина из Шумадије имају изузетан потенцијал да парирају винима из светски познатих виноградарских регија.

Извор: РТВ

Фото: Pixabay