Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Батат за Гиниса произведен у Владичином Хану

Батат за Гиниса произведен у Владичином Хану

608

Када је Славољуб Спасов са супругом засадио кромпир батат у близини куће у Владичином Хану, ниje могao ни да претпостави да ће на јесен извадити примерак тежак 4 килограма и 305 грама. Да се међу произведеним кромпиром налази и један за Гиниса схватили су тек када су ових дана почели да ваде засад.

„Када се пред нашим очима указала огромна кртола, у свој својој величини, просто нисмо могли да верујемо да је толики кромпир родио у нашој башти. Када смо га ставили на вагу, и видели да тежи више од четири килограма, остали смо без речи зато што ову сорту већ две године производимо и никада до сада нисмо добили кромпир овакве величине“, прича Славољуб.

Семе кромпира, које се ретко производи у овом делу Србије, породица Тасов је добила од пријатеља из алексиначког краја. Кажу да је веома једноставно за производњу јер не захтева неку посебну негу.

„Пре садње семе кромпира мора прво да исклија, а потом се кртоле преполове и ставе у воду да пусте корен. Када се то деси треба их засадити у супстрат како би се из корена формирала биљка која се почетком маја сади на парцели нађубреној стајњаком у распону од једног метра“, каже Славољуб.

Овако засађен кромпир, истиче он, у условима када има довољно воде врло брзо формира веома јак корен који је у стању да прекрије израслу коров и настави несметано да расте. Због тога га и не треба третирати хемијским средствима. Довољно је само да се по садњи једном или два пута напрска водом у којој је била коприва и да се после тога мирно сачека време убирања плодова.

Гордана Настић