Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Бесплатно ђубриво за руже из ваше кухиње

Бесплатно ђубриво за руже из ваше кухиње

1477

Руже су омиљени становници вртова, о којој год сорти и боји да је реч. Да би њихови цветови расли и ширили опојне мирисе, “краљицама цвећа” је неопходно пружити адекватну негу: редовно заливање, орезивање, заштиту од патогена и штеточина, али и одговарајућу прихрану, захваљујући којој ће бити отпорније, снажније и дати још више цветова. А да ли сте знали да неке намирнице које сте планирали да баците у канту за отпатке можете искористити као прихрану за своје руже?

На овај начин можете спојити лепо и корисно – допринећете редуковању кухињског отпада, а истовремено добити бесплатно ђубриво које обилује хранљивим материјама, неопходних биљкама.

Љуске од јајета

С овим видом отпада ћемо се нарочито сусрести у време ускршњих празника. Љуске од јаја, која сте искористили за припрему празничних ђаконија и оних офарбаних на традиционалан начин, у луковини, можете искористити за прихрану својих ружа.

Љуске од јаја су изузетно корисне за биљке јер имају висок садржај калцијума, али и фосфора и магнезијума.

Како је калцијум у биљкама слабо покретљив, важно је да оне током читаве вегетације буду снабдевене овим елементом у довољној мери. Калцијум спречава развој болести јер повећава отпорност биљака на патогене; поспешује развој коренових длачица и раст читавог кореновог система.

Од љуски јаја једноставно можете направити прихрану која ће смањити ефекат стреса код биљака и која садржи минерале у облику које биљке лако могу усвојити.

Љуске од три  јајета потопе се у једном литру воде, оставе се да одстоје 4 дана на собној температури у поклопљеној посуди, како би се спречило ширење непријатних мириса. Потребно је повремено промешати.

Соц од кафе

Након што попијемо кафу, талог или соц који остаје на дну шоље бацамо у канту за отпатке. Међутим, он је врло корисно ђубриво за руже и остале биљке које воле кисело земљиште јер се њиме подстиче њихов раст. Садржи минерале који су веома важни биљкама: магнезијум, азот, калијум и фосфор. Како кафа има висок удео азота утиче на рН вредност земљишта и тако поспешује цветање ружа. Још једна битна предност: бројни штетни инсекти не воле мирис и укус кафе, те ћете своје биљкетако одбранити и од штеточина.

Талог од кафе можете помешати с компостом и сипати око ружа или њиме заливати биљке: у 20 литара воде сипајте соц од кафе из две шоље и оставите да преноћи, те потом добијеном прихраном заливајте руже.

Кора од банане

Појели сте банану и таман сте се спремили да њену кору баците у канту? Сачекајте, јер ћете у супротном остати без корисног ђубрива за ваше биљке, које обилује калијумом, стимулишући развој биљака. Биљке које су добро обезбеђене калијумом отпорније су на последице суше и болести.

Поред калијума, кора банане садржи калцијум, магнезијум и фосфор.

Од коре банане можете направити течно ђубриво за биљке. Коре од 3-4 банане добро оперите и исецкајте на комадиће. Ставите их у посуду с водом тако да вода прекрије коре (на коре две банане иде 1 л воде). Оставите да одстоје три дана на собној температури у поклопљеном суду, те процедите. Видећете да је вода добила кафену боју, разлог је тај што су минерали којима обилује кора банане, остали у води. С овим течним ђубривом своје руже можете заливати једном недељно. Ништа се не баца тако да искоришћене, процеђене коре можете затрпати у земљу око ружа, временом ће се разградити, обогаћујући земљу.

Љуске црног лука

Остало вам је вишка луковине? Немојте је бацати јер ови паперјасти омотачи обилују натријумом, калијумом, калцијумом, магнезијум, фосфором и цинком, више него корисним макроелементима и микроелементима за развој биљака. Течна прихрана од љуски црног лука храни биљке и стимулише њихов раст.

Пуну шаку луковине ставите у теглу и сипајте 1 литар воде преко ње. Теглу поклопите и оставите да одстоји цео један дан на собној температури. Процедите воду и њоме заливајте биљке једном недељно. Као и код течног ђубрива од коре банане, вода је променила боју, из луковине је извукла све корисне састојке за ваше биљке.

Тања Пролић