Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Благодети артичоке

Благодети артичоке

707

У области Да Лат у Вијетнаму производи се најбољи чај од артичоке. Вијетнамци, Кинези и оцтали становници Далеког истока радо уживају у овом освежавајућем напитку. Стицањем сазнања о његовој лековитости, почели су да га пију људи широм света.

Биљни чај од артичоке може се конзумирати у било које доба дана. Осим што је леп за испијање, чај од артичоке спречава инфекције жучне кесе, бубрега и јетре. Верује се да је ефикасан у борби против неких облика рака јер цветови артичоке имају највећи садржај антиоксиданата у односу на све друге врсте поврћа.

Како припремити домаћи чај од артичоке?

Изгњечити једну артичоку, прелити је са две шољице воде и све кувати 20 минута. Процедити течност, оставити је да се мало прохлади и додати само мало меда јер је напитак сам по себи сладак. У две шољице прокуване воде додати од 12 до 15 кашика бодљикавих листова и кувати пет минута. Процедити и пити два пута дневно. Одвојити листове, дршку и корен артичоке и добро их опрати. У литар воде додати око 100 грама ове мешавине и ставити да се кува. Када вода проври, искључити ринглу и оставити да одстоји 10 минута. Процедити течност, а чај пити два-три пута дневно.

Паприкаш од артичоке

Потребно је: три велика кромпира, пола килограма артичоке, једна главица лука, једна велика зелена паприка, један већи парадајз, једна кашичица концентрата парадајза, 125 милилитара уља, два ловорова листа, три велика прстохвата сувог селена, бибер и со по укусу. За гарнирање  потребни су једна сува црвена измрвљена паприка и два струка першуна.

Припрема: исецкати лук и зелену паприку и пржити на загрејаном уљу док не омекшају. Заједно са концентратом парадајза додати нарендан парадајз. Кувати неколико минута и налити 1,3 литра воде, која се касније по потреби може доливати. Кромпир ољуштити и исећи на крупну парчад. Артичоку очистити од спољних тврдих листова и власи у унутрашњости ако их има. Исећи је на четвртине. У кипући бујон прво ставити артичоку, а након пет минута и кромпир. Додати со и селен и кувати двадесетак минута док поврће не буде готово.

Паприкаш сервирати врућ, посути га измрвљеном, сувом париком и сецканим першуном. Ова количина је за пет порција, а јело се припрема сат времена.

Р.Д.Ј.