Ове пихтије се праве од боба, биљке из породице махунарки, по укусу најсличније пасуљу. То је традиционално српско јело које полако пада у заборав. У Поморављу су бобове пихтије неизбежна храна на посној славској трпези. Ако славите славу у време поста, постите или једноставно желите да их испробате, ево одличног рецепта за припрему боба..
Потребно је:
- ½ кг очишћеног боба
- 2 ловорова листа
- 2 кашичице соли
- 5 ченова белог лука
- 70 мл уља
- ½ кашичице млевене паприке
Припрема:
Боб добро опрати, па потопити у хладну воду и ставити да стоји 6 сати. Водити рачуна о томе да боб све време буде у води. Преручити у суд за кување, ставити 2 ловорова листа и 2 кашичице соли. Кувати 2 сата на лаганој ватри. Повремено мешати и скидати пену која се ствара. Када боб буде куван, извадити ловорово лишће, оцедити воду па испасирати боб (можете и штапним миксером, у блендеру или у посуди за пасирање). Иситњен бели лук додати у пасиран боб, разлити у тањире и оставити да се охлади и стегне. Пре служења прелити уљем, посути са 1/2 кашичице млевене паприке и исећи на коцке.
100 ЈЕЛА СРБИЈЕ
Књига „100 јела Србије“ – кувар за све генерације, како за почетнике, тако и за врсне куваре и куварице. Жеља нам је да вас подсетимо и да сачувамо од заборава наша традиционална, народна јела и мирисе домаћих кухиња.
Пред вама је књига „100 јела Србије“ и прилика да је купите себи или поклоните драгим људима за предстојеће празнике. Цена књиге је 949 рсд и сада је можете добити директно на вашу адресу и платити поузећем.
Књига је одштампана на квалитетном папиру и има 232 стране, димензија 210х210 мм, прошивена и са тврдим корицама да можемо да је користимо сваки дан и много дана.
Позовите нас и поручите кувар
на телефон 069 11 54 004