Насловна ВЕСТИ БОРДОВСКА ЧОРБА: Раствор за целу вегетацију

БОРДОВСКА ЧОРБА: Раствор за целу вегетацију

920
Фото: Shutterstock

Бордовску чорбу воћари, поготово ако је реч о мањем поседу и окућници, све ређе припремају сами јер, тако бар мисле многи, за свако прскање мора да се прави изнова. Мало се зна да се тај, несумњиво користан препарат за сузбијање бактериозне пламењаче, чађаве краставости…  може припремити једном, пред пролећно плаво прскање, и користити током целе вегетације.

За овај посао потребне су две пластичне посуде запремине веће од 10 литара: једна за раствор плавог камена (бакар-сулфата) и друга за основну суспензију кречног млека. Мешају се непосредно пре сваког прскања. У првој посуди се раствори један килограм плавог камена у 10 литара воде. Количине се могу пропорционално повећати, сходно потребама. Канта се добро затвори, обележи етикетом и одложи уз остале препарате за заштиту биљака. У другој посуди припрема се основна суспензија кречног млека. У 10 литара воде се раствори (суспендује) 0,4 кг негашеног („живог“) креча, или 1,2 кг гашеног креча, односно пасте, или један килограм гашеног, хидратисаног креча. Полако се промеша да би се убрзало растварање, добро затвори, обележи етикетом и одложи уз плави камен. Непосредно пре прскања, од ове две „сировине“ припрема се раствор за прскање. Ако је потребно 10 литара бордовске чорбе, у дубљу посуду запремине веће од 10 л се улије осам литара воде и дода по један литар суспензије кречног млека и плавог камена. Посуде са плавим каменом и течним млеком се поново добро затворе и оставе за следећу прилику, а бордовска чорба улије у прскалицу и користи.

Р.Д.Ј.