Други дан конференцијског дела сајма висококвалитетне хране Belgrade Food Show обележиле су панел дискусије на теме кратких ланаца снабдевања храном и значаја SMARTCHAIN пројекта у обезбеђивању истих, али и јединствене ознаке за квалитет домаћег производа и жига Чуваркућа. Такође, представници произвођача и HoReCa сектора дискутовали су о стању у овој индустрији, губицима услед новонастале кризе, али и могућностима за њен опоравак.
Панел дискусија „Кратки ланци снабдевања храном“ отворила је други дан конференције, а професори Пољопривредног факултета у Београду проф. др Виктор Недовић и проф. др Мирјана Пешић представили су појам кратких ланаца снабдевања хране и пројекат SMARTCHAIN.
– Кратки ланци снабдевања храном, као алтернативни системи који скраћују географски и логистички пут између произвођача и купца, укидајући посреднике, намећу се као решење за мале и средње произвођаче хране у будућности – рекао је проф. др Недовић, наведено је у саопштењу.
У оквиру SMARTCHAIN пројекта, који обухвата 43 партнера из 11 земаља, ради се на удруживању кратких ланаца на нивоу Европске уније, како би постали одрживи и конкурентни на тржишту. Партнери овог пројекта из наше земље су Пољопривредни факултет у Београду, Удружење компанија за прераду воћа и поврћа, као и компанија Поло из Чачка.
– Циљ је јака синергија свих чинилаца ланца, удруживање малих произвођача на локалном, регионалном, националном, као и повезивање на међународном нивоу – додала је проф. др Пешић.
Извор: еКапија