Насловна ВЕСТИ Чајеви чувају добро здравље

Чајеви чувају добро здравље

274

Најпознатији поморавски травар Радован Милетић ушао је у девету деценију живота, али нема намеру да прекине да се бави сакупљањем лековитог биља и прављењем чајева и мелема. Сезона бербе „травки“ и вађења корења је од априла до децембра, па су му једино прва три месеца у години „слободна“.

И, мада је управо сад та пауза у њему најважнијем послу, Раде Травар, како га сви зову, зимски предах користи да што чешће буде на пијаци у Параћину са својим купцима.

– Прошла сезона била ми је берићетна као и свих претходних тридесет колико на Ртњу, Честобродици и околини Кривог Вира сакупљам биље. Кренем с пролећа, па редом… Од чистог биља је и чај чист, па кад се лепо осуши, спакује и држи на промаји, не пропада и нема буђи. То зна народ који од мене редовно пазари уместо да чај купе у радњи – објашњава, за „Новости“, Радован.

Жалфија, хајдучка трава, пиревина, вранилова трава, црвени здравац, тимијан, мајчина душица, оман, броћ, коприва, слатки и горки пелин… То је само део од осамдесетак врста лековитих травки које познати травар бере и суши. Да су чајеви више него корисни, каже Радован, најбоље показује и његово челично здравље.

Занимљиво је да се Радован није бавио траварством од младости, већ је кренуо тек са педесетак лета. Радио је у параћинској штофари, а онда су кризних деведесетих година наишли свакакви проблеми. Послу се учио неколико месеци код познатог травара. До пре неколико година биље је сушио на тавану стамбене зграде у којој живи, што је прилично неуобичајено. У међувремену, завршио је кућу на Карађорђевом брду, па су услови за прераду биља сад много бољи:

– Промаја је толико јака да се све осуши за три дана. Суви лист потом пакујем у папирне џакове, па тек онда у обичне и стављам их да висе у летњиковцу. Ту нема нимало влаге, тако да чајеви буду одличног квалитета, као и бројни мелеми које правим.

Извор: Вечерње новости

Фото: Pixabay