Насловна РАЗНО Четрдесет хиљада хектара за шећерну репу

Четрдесет хиљада хектара за шећерну репу

332

За десетак дана почеће сетва шећерне репе. Иако производњу у Европи угрожава јефтин шећер произведен од шећерне трске а увезен из Бразила, стручњаци кажу да ће репа у Србији бити посејана на нешто већим површинама него лане.

Без обзира на околности, угледни ратар у Бечеју Нандор Ковач ће као и сваке година посејату шећерну репу и то 25 хектара.

Шећерна репа је једина култура за коју ратари знају колико ће им бити цена плаћена. Ове године ће 34 евра за тону репе платити и Суноко и Hellenik Sugar. И док је пре деценију тона шећера на тржишту била и више од 700 евра, сада је цена пала на нешто више од 300 евра.

Генерални директор компаније Суноко која у свом власништву поседује шећеране у Врбасу, Ковачици и Пећинцима, Слободан Кошутић каже да ратари профит могу обезбедити само већом производњом.

„Поређења ради, европски произвођачи шећерне репе у Француској, Немачкој, Холандији и Пољској, добијају од 13 до 14 тона шећера по хектару. Ми смо прошле године остварили осам а изазов нам је да постигнемо 10 тона по хектару“ изјавио је Кошутић.

Компанија Суноко је са произвођачима уговорила производњу шећерне репе на 27 хиљада хектара.

Hellenik Sugar ће репу примити са 12,5 хиљада хектара, а прерађиваће је у шећерани у Црвенки док ће она у Жабљу као и лане остати ван погона.

Извор: РТВ

Фото: РТВ