Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ „Crna noga“ može brzo da uništi rasad

„Crna noga“ može brzo da uništi rasad

1077
Foto: sibbiotech.com

Proizvodnja rasada je zahtevna, jer su biljke izložene napadu raznih parazita, prouzrokovača bolesti koji mogu dovesti do propadanja svih biljaka. Jedno od takvih oboljenja je takozvana crna noga rasada, a izazivaju ga razne gljive iz roda Olpidium, Pythium, Rhizoctonia. Za sve njih je zajedničko da žive u površinskom sloju zemljišta i uglavnom se razvijaju na mrtvoj organskoj materiji.

Biljke naglo venu i poležu

Okidač za njihovu pojavu na mladim biljkama je velika vlažnost zemljišta. Često se uočava na rasadu paprike, paradajza, krastavca, zelene salate, kupusa, patlidžana, kao i raznog cveća. Da pojasnimo još jednu činjenicu. Crnu nogu, u praksi i nauci prihvaćen naziv za bolest ponika i mladog krompira, izazivaju bakterije, a ne parazitne gljive, a i ona je, kao i ova, u narodu pogrešno nazvana bolest, izuzetno opasna.

Za bolest je karakteristično da, na izgled bez valjanog razloga, biljke naglo venu i poležu. Javlja se od klijanja i dalje u toku rasta mladog povrća kada su tkiva nežna i osetljiva. Gljive prekidaju vezu između korena i nadzemnog dela, tkivo postaje tamno, nekroza prstenasto zahvata biljku od osnove pa se širi na stablo i koren. Zaražene biljke prepoznaju se po smanjenju čvrstine listova koji postaju opušteni i žuti, biljke gube turgor i poležu. Čim se pojavi na jednoj biljčici, bolest se širi na čitav rasad jer, kako smo već napomenuli, prouzrokovači ove bolesti žive u površinskom sloju zemlje.

Foto: Shutterstock

Kako bi sprečili pojavu bolesti potrebno je, pre svega, da poznajemo uslove koji gode parazitima, prouzrokovačima zaraze. Na prvom mestu to je pregusta setva kojom je onemogućeno normalno provetravanje, a kojom se zadržava i visoka vlažnost u leji s rasadom.

Pažljivo birati supstrat, seme i sortu

Supstrat za setvu treba da je kvalitetan i dezinfikovan, da se koristi samo zdravo i dezifikovano seme koje ima visok procenat klijavosti i da se seju otpornije sorte. Ne preterujte sa zalivanjem i obezbedite dobru ventilaciju. Biljke treba da imaju dovoljno svetlosti za svoj rast i razvoj. Posude za setvu, alat i prostor treba na početku, a nije na odmet i na kraju sezone, iznova dezinfikovati.

Sledeći korak je kvalitetna zaštita. Mogu se koristiti hemijska i prirodna sredstva. Izbor fungicida je solidan, to su uglavnom sistemični preparati koji se koriste neposredno posle setve, kada biljčice niknu i posle pikiranja, odnosno kada se pojavi prvi pravi list (lubenice). Prirodna sredstva imaju preventivno delovanje. Ona ne mogu da unište parazite kada već prodru u biljke. Kao deo preventivnih mera može se svakih sedam dana rasad zalivati rastvorom sode bikarbone, umesto čistom vodom. Priprema se od 200 ml vode i jedne kašičice sode bikarbone. Sve se dobro promeša i zaliva, ali ne natapa. Drugi prirodni fungicid su ljuske od crnog luka. 20 g se prelije jednim litrom vode i ostavi 24 sata. Ovim rastvorom se mogu prskati biljke i zalivati zemlja. Umesto ljuski luka, može se koristiti neven. Za zalivanje umesto vode može se koristiti rastvor belog luka koji će, osim fungicidnog, imati i insekticidno delovanje.

Kada se bolest pojavi na pojedinačnim biljkama, dobro je pomešati pepeo i ugalj u prahu u odnosu 1:1. Ovom smesom se pospe površina supstrata. Može se koristiti samo pepeo ili vermikulit. Sloj je tanak, tek dva do tri milimetra, a ima ulogu da usvoji višak vode i spreči dalje širenje gljiva koje izazivaju bolest.

Piše: Svetlana Mujanović