Насловна ВЕСТИ1 Чудесно Зрно Ра, спој традиције и нових идеја

Чудесно Зрно Ра, спој традиције и нових идеја

1234

Александар Арсеноски четврта је генерација уметника који своју магију осликава брашном. Од прадеде Боре који је са братом Филипом донео знање из Цариграда и 1925. године отворио радњу за прављење кора, до данашњег дана, традиција је поштована, а вредне руке преносиле занат на следеће генерације. Ова четврта генерација није се зауставила на корама, проширила је асортиман и прва је која је посвећена здравој причи, здравијим житарицама и здравијим производима.

– Из Београда сам и већ четири године сам посвећен бренду Зрно Ра. Желели смо да направимо здраву причу јер није постојала ни једна здрава пекара у Београду. Почели смо са корама јер је то породична традиција. Прадеда Бора је још 1925. године са својим братом Филипом кренуо са производњом кора. Тај занат су пренели из Инстамбула, тадашњег Цариграда и ја сам четврта генерација која се тиме бави. Оно што сам променио је да не правим коре од белог брашна, већ је то здравија варијанта. Направили смо коре од спелте и кад смо видели како је то испало, схватили смо да можемо и од било ког другог брашна – поносан је на породичну традицију коју је на почетку делио са потрошачима путем интернета, промоција по маркетима, сајмовима и базарима. Поред кора међу првим здравим производима били су хлебови, печени у рерни.

Намаз са спирулином

Осим тестенина и хлебова, међу производима Зрна Ра су и слане, слатке пите, баклаве, мафини, проја, кремови, намази. Један од продаванијих намаза је и Зрно Ра намаз са спирулином, направљен од сировог сунцокретовог семена и голице, обогаћен спирулином. У његов састав улазе: вода, сирово сунцокретово семе 21%, сирова голица 21%, хладно цеђено уље сунцокрета (100% уље семена сунцокрета), уље бундеве (100% уље семена бундеве), морска со, бели лук у праху, спирулина 0,2%. Посан и вегански намаз, добар је за спортисте, децу, дијабетичаре и за оне који су на хроно исхрани.

– Прво смо кренули да правимо хлебове и то хлеб из рерне. Касније сам замолио оца да ме научи да правим још неке ствари, јер сам иначе био у материји. То је трајало три године, док се нисам оженио Аном чија је породица такође имала додира са пекарством. До тада смо се оглашавали преко друштвених мрежа, били на сајмовима и базарима, а потом смо решили да отворимо локал на Палилулској пијаци у Београду. Отворили смо прву здраву пекару у којој имамо 40 производа, док иновативних идеја имамо на претек и тек ћемо се развијати – док не остваре све идеје акценат су ставили на бесквасне хлебове и коре од спелте. То је оно што купце тренутно највише занима.   

– Акценат је на бесквасним хлебовима, корама од спелте и комбинацији спелте и хељде. Тренутно су најпродаваније тортиље без белог брашна, адитива и то нас издваја од свих других пекара. Не користимо адитиве, квацас, бело брашно и наше производе могу да једу сви, изузетак су људи са целијакијом. Производи су посни, а како су пред нама два летња поста, слободно дођите, нећете погрешити – уверен је у квалитет својих производа Александар Арсеноски чувар традиције и поносни власник бренда Зрно Ра.

Текст и фото: Зорица Драгојевић