Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Чудотворне моћи траве иве

Чудотворне моћи траве иве

158
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Текст и фото: Жељко Дулановић

Дубоко се верује у нашем народу, а у селима на падинама Златибора и Муртенице још су жива сећања на “туберколозне године” након Другог светског рата, када је чај од ове травке сачувао читава села од помора. Због тога је овде веома мало лековитих трава које уживају толико поверење као ива. Често јој се приписују готово чудотворне моћи, па је списак болести које лечи прилично дугачак.

Трава ива (Teucrium montanum) у народу је још позната и као горско смиље. За њена лековита својства знало се још у античко доба. Од давнина се међу народима Балкана верује да ова биљка подстиче ментални и физички опоравак после дуге болести, као и опоравак након тешке телесне или душевне исцрпљености.

Сваки гутљај здравља вредан

– У послератним годинама у овом делу западне Србије тешко се живело. Због дуготрајне суше која је тада погодила ове крајеве, ионако посна земља престала је скоро да рађа, ишчилили су и пашњаци па је народ, као и стока му, више био гладан него сит. Букнуле су и разне болести, а туберкулоза је косила и старо и младо. Стари су ми причали да су мештане од ове опаке болести сачували козије млеко и чај од иве. А у лековиту моћ и једног и другог имао сам и сам прилику да се уверим небројено много пута – каже Милан Јанковић из Драглице.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us