Кромпир је изузетно важна намирница која може дати већи допринос прехрамбеној сигурности. Генерални директор Организације за храну и пољопривреду ФАО Кју Донг је у свом говору на 11. Светском конгресу кромпира WPC, који се још данас одржава у Даблину, истакао да би се укупна производња усева могла удвостручити у наредној деценији. Он је добро упућен у његову глобалну важност, јер је у својој каријери помагао у организацији WPC 2015. у Кини и био секретар Међународног центра за кромпир.
Повећање површина и приноса
Ова врста поврћа је трећа по важности прехрамбена култура на свету и редовно га конзумирају милијарде људи. Можемо рећи да је високовредна намирница која спречава глад и неухрањеност. Садржи здраве угљенохидрате с ниским процентом масти и високим садржајем влакана, а богат је антиоксидансима и храњивим материјама. Истовремено изазива мањи ефекат стаклене баште у поређењу са другим главним усевима и пружа приход малим произвођачима.
У 2020. години је узгајан на више од 20 милиона хектара у 150 држава, а глобална производња је износила 359 милиона тона.
– Кромпир ће постати један од усева са предностима у глобалном систему прехрамбене сигурности када принос других житарица буде близу границе – рекао је Донг.
Навео је да се повећањем приноса и коришћењем површина где се традиционално узгаја, производња може повећати на 500 милиона тона до 2025. године и 750 милиона тона до 2030.
Док производња опада у Европи и Северној Америци, регије с најбржим растом су Азија и Африка. Генерални директор је позвао више партнера да помогну у побољшању пољопривредно-прехрамбених система ове ратарске културе на националном, регионалном и глобалном нивоу.
Високовредна намирница
Напоменута је важност кромпира за запошљавања на селу и понуде хранљиве намирнице. Кју је позвао на повећање подршке генетским побољшањима и краћим циклусима узгоја за поједине сорте, као и на потенцијалну вредност безвирусног садног материјала.
Више од 7.000 различитих аутохтоних сорти и дивљих сродника сачувала је банка гена Међународног центра за кромпир у Лими, у Перуу. То значи да имају сорте које располажу различитим особинама, укључујући способност прилагођавања различитим производним окружењима и отпорности на разне штеточине и болести, преноси портал Агроклуб.
Релативно ниски захтеви за природним ресурсима чине га важном прехрамбеном културом за преживљавање током глади и помоћи у катастрофама. Кју је рекао да се у Кини кромпир сматра преферираном културом за повећање прихода и смањење сиромаштва.
Извор: Агроклуб