Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Da li ste probali leskine rese?!

Da li ste probali leskine rese?!

580

Leska je u Srbiji među prvim voćnim vrstama koja cveta. Februar i početak marta je vreme kada su muški cvetovi, odnosno žute rese, puni polena za oprašivanje. Zbog toplog vremena i niže nadmorske visine, ovih dana već je počelo cvetanje širom Srbije. Ali, ove rese ne služe samo za oprašivanje. Jestive su, a neki od zanimljivih recepata stižu iz Austrije.

Snežana Elias, Novosađanka koja već neko vreme živi u Austriji i autor je popularnog bloga o zdravoj hrani i samoniklom bilju „Bon appetit“, kaže da su žute rese lekovite.

– Osušene rese koriste se za pripremu čaja. To je prvi biljni čaj u godini iz prirode. Pije za čišćenje organizma i jačanje imuniteta. Leskine rese mogu se jesti i potpuno sveže ili se od njih može praviti brašno – kaže za Dobro jutro Snežana Elias.

Korišćenje brašna od leskinih resa je danas sporadično i uglavnom je dodatak ostalim vrstama za pravljenje hleba. Lekovito je, pogotovu ono koje se dobija od resa iz šume, jer potiče od samonikle biljke.

Rese prvo osušiti

 – Brašno je nešto krupnije od običnog pšeničnog i deluje kao motor za pokretanje lenjih creva. Ukoliko mesite hleb uz dodatak brašna od leskinih resica, dovoljno je da ga bude 15 do 20 odsto. Neka to bude beskvasni hleb i nešto tanji, poput pogače. Takođe, ne smete dozvoliti da hleb gori. Pecite ga na nešto nižoj temperaturi, jer leskine rese brzo menjaju boju i u dodiru sa jakom toplotom tamne – kaže Elias.

Resice prvo moraju da se suše destak dana, a potom se samelju u blenderu. 

– Upotreba lešnikovih resa datira iz vremena starih Kelta, kada se iz prirode koristilo sve što je pogodno za ishranu. Sveže se mogu i ukiseliti, seckati u salatu, a osušene mogu zameniti orašaste plodove pri izradi pesto sosa od sremuša – kaže Snežana Elias.

Berite ih sporadično

Muški cvetovi leske prepoznaju se kao duge, mesnate rese. Kada se protresu pune su  žutog praha. Pošto šume još nisu olistale lako ih je zapaziti u ovog doba godine.

– Ko ne može da ih prepozna, neka se prvo raspita gde raste leska, jer ima još drveća koje ima slične muške cvetove. Najbolje je ići s nekim ko je voljan da vam pomogne. Najvažnije upozorenje je da se rese beru sporadično, jer nikako ne treba ogoliti ceo žbun. Tako dajete šansu da se leska dalje razmnožava u prirodi – kaže Snežana, koja neprestano otkriva čari samoniklog bilja i nesebično ih deli sa drugima.

Tekst: Biljana Nenković

Foto: Snežana Elias