Насловна ТЕМЕ ГЉИВЕ „ДАНИ ГЉИВА“ У ЋУПРИЈИ: Убрали највише вргања

„ДАНИ ГЉИВА“ У ЋУПРИЈИ: Убрали највише вргања

115

Пише: Јелена Лукић

Удружење гљивара и љубитеља природе ,,Горун” у Ћуприји неколико година заредом организује међународну манифестацију ,,Дани гљива”, која окупља гљиваре из целе Србије и земаља окружења, а организује и радионице и предавања за децу са циљем да им приближи природу, да их научи како да разликују гљиве и како да живе у складу са природом. Претходних година на обронцима Јужног Кучаја обрели су се и гљивари из Хрватске и Грчке, али су прошле и ове године изостали због познате епидемиолошке ситуације.

Терени у Ћуприји и околини обилују најразличитијим врстама гљива које наша земља може да понуди. Овај град лежи на обронцима Јухора, јужно кучајских и бељаничких масива, а кроз Ћуприју протичу реке Велика Морава и Раваница. Управо због тога овај крај је привлачан гљиварима.

Гости одушевљени природом

Удружење гљивара и љубитеља природе „Горун“ из Ћуприје основано је 2014. године са идејом да се бави проучавањем, заштитом и сакупљањем самониклих гљива, заштитом њихових станишта, али и истраживањем и проучавањем лековитог и другог биља, шумског воћа, птица и осталог богатства којим обилује природа ових крајева. Једино је овакво удружење на територији Поморавског округа, каже његов председник Радмило Пецић.

– Током „Дана гљива“ госте водимо да беру гљиве, а другог дана манифестације долазе нам деца из основних школа и са њима идемо у бербу. Након брања, гљиве се доносе на детерминацију, односно одређивање врсте. Последњег дана манифестације имамо изложбу гљива која је сваке године све посећенија. Гости су, иначе одушевљени шумама, природом и гљивама. Наш крај је богат вргањем, лисичарком, јајчаром, бисерком. То су јестиве гљиве, а имамо и отровне гљиве као што су зелена пупавка и заводница. Ове године смо детерминисали око 60 врста гљива на почетку сезоне. То није велики број, јер временски услови нису погодовали расту гљива, било је доста хладно и није било довољно киша. У Србији има више од хиљаду врста гљива, док је на теренима у ћупријској општини детерминисано око 250 врста – испричао нам је Пецић.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us