Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ ДАРОВИ ПРИРОДЕ ЗА ЗИМСКЕ ДАНЕ: Сваком своја биљна апотека

ДАРОВИ ПРИРОДЕ ЗА ЗИМСКЕ ДАНЕ: Сваком своја биљна апотека

508

Текст и фото: Биљана Ненковић

Знање о лековитом биљу наши преци су преносили с колена на колено. Нама је оно данас од велике користи, јер природа се побринула за све. Наше је само да научимо када и како шта да употребимо и да пренесемо све што смо научили о традиционалној, народној медицини.

Лековито биље може да се скупља скоро целе године. Није важно да ли је крај лета, дубока јесен, рано пролеће или зима. Најважније је направити сопствени лековити шпајз, своју апотеку с осушеним самониклим биљем из природе од кога у свако доба може да се скува чај, направи ароматично и здраво уље или тинктура. На нашем поднебљу сакупља се неколико биљака с незагађених пропланака и ливада, које скоро свака породица треба да има и да сачува за зиму.

Кантарион

Латински назив за једну од најпознатијих лековитих трава код нас је hypericum perforatum. Зову је још и богородичина трава, госпин цвет, горац, страшно зеље, госпино зеље, ивање зеље, пљускавица, жутеница, горач, крвавац, жута метлица, марина ручица, женска кантарија.

Кантарион је вишегодишња зељаста биљка која расте до 70 центиметара висине. За тло се држи солидно развијеним кореном, из којег израста стабло, које се при врху разгранава. Стабљике имају две ивице, тврде су, с црвенкастим примесама и не користе се у лековите сврхе. Листови кантариона су овални, јајолики, али нису назубљени, већ равних ивица. Дуги су 2 до 3цм, а када се подигну према светлости, изгледају пегави. Пеге на листу потичу од малих депоа етеричног уља и смола и од црнкастих тачкица, које су уљане жлезде. Жути цветови од пет латица са доње стране имају црне тачке. Цвета од маја до септембра. За лек се, у време цветања, скупљају само цветови и листови.

Кантарион расте по сувим брежуљцима, на сунчаним ливадама, пустом и необрађеном земљишту и рубовима шума. У кантариону има етеричних уља у количини од око 0,2%. Има знатних количина танина, флавоноида, смола и хиперицина – кантарионове црвене боје, која је његова карактеристика.

Кантарион се на првом месту користи као нега и заштита коже у козметици и медицини. Користан је код рана које крваре, повреда мишића, хематома, отока код удараца, уганућа и ишчашења, многобројних реуматских обољења.

Користи се за лечење слузавости плућа, грчева у цревима и желуцу, згрушавања крви, болести бубрега, јетре, слезине и бешике. Нарочито се препоручује код неконтролисаног мокрења. Помешан са другим лековитим биљкама, одлично је средство за лечење застарелог кашља и астме. Кантарион се одавно користи и употребљава код хемороида, за зарастање рана и као антисептик, против болова јетре, желуца, пролива итд.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us