Да ли сте у вегетацији, док сте обилазили или штитили воћке, на стаблима јабуке, крушке, дуње, мушмуле, запазили леторасте с врховима повијеним ка земљи, тамним листовима и недозрелим, али поцрнелим плодовима? Ваљало би да сада, када су сви плодови обрани и листови опали, поново темељно прегледате свако стабло.
Пише: Светлана Мујановић
Ако су на њему остали црни плодови, ако врхови ластара и даље гледају према земљишту, бактерија Еrwinia amylovora, која проузрокује болест познату под именом бактериозна пламењача, уселила се у ваш воћњак. Сада је право време да је, без пуно муке и као за њу лош домаћин, избаците из воћњака. Али, пре него што кренете у овај посао, ваљало би да боље упознате паразита.
Заражава све надземне делове јабучастих воћака
Бактериозна пламењача јабучастог воћа представља најраспрострањенију и једну од економски најштетнијих болести јабуке, крушке, дуње и мушмуле. Бактерија Erwinia amylovora паразитира све надземне делове јабучастих воћака, на којима проузрокује симптоме типа пламењаче, отуда и одомаћен назив болести. Заражава цвет, плод, лист, гранчице, скелетне гране па чак и дебло.
Најзначајнији, а уједно и најтипичнији симптом заразе јесу повијени младари, који на врху одају слику „пастирског штапа”. Када су инфекције јаче, на скелетним гранама и на деблу формирају се рак ране те бактерија може у потпуности уништити воћку.
Јабучасте воћне врсте на ову бактерију су најосетљивије у фази цветања. Ако временски услови погодују развоју бактерије, може доћи до масовне инфекције цветова, а током временских непогода, праћених олујним ветром и градом, могу настати повреде и ране, кроз које бактерија несметано продире у ткиво и зараза се шири. Најбоља превентива је гајење отпорних сорти јабуке и крушке. Међутим, све водеће сорте и подлоге ових воћних врста осетљиве су према овој бактерији.