Насловна ВЕСТИ1 “Гастро Срем 2022” у Старој Пазови: Два дана надлацки, кулена и тамбура

“Гастро Срем 2022” у Старој Пазови: Два дана надлацки, кулена и тамбура

293

Аутентични сремски или, боље рећи, сремачки специјалитети – ваљушке насуво, око села теста, тесто на курзовини, резанци с маком, словачке надлацке, ћуфте у кифли и друга традиционална јела, били су део богате гастрономске понуде на петом “Гастро Срему”, одржаном 2. и 3. септембра на Тргу доктора Зорана Ђинђића у Старој Пазови на којој  се представило близу 70 аутентичних излагача из региона. Гужва и граја, продавци који хвале своје вруће чварке, испред којих је дугачак ред, мирис кулена и кобасица печених у домаћој масти, вино и крафт пиво, радионице кулинарских вештина за децу, „Гастро Срем“ је показао како једно место може да пружи и понуди домаћим, али и гостима, уживање, забаву, уз храну, пиће и дружење. Сјајну атмосферу употпунили су наступи чланова бројних културно-уметничких друштава: од оних најмлађих, који тек савладавају прве кораке, до виртуоза у опанцима и папучама, а посебан доживљај приуштили су тамбурашки састави и хор који је певао и „Прљаво казалиште“ и од . Поред гурманлука, добру атмосферу су правили тамбурашки састави и културно – уметничка друштва. Посетиоци су уживали у рок и поп нумерама које су изводили тамбураши, а на крају су проглашени и победници у категоријама најбољи слани и слатки производ. Од сланих, победиле су, наравно, надлацке, за које се подуго чекало у реду.

– Мали јубилеј, постајемо препознатљиви по овој манифестацији која је веома значајна за општину. Почели смо стидљиво за време Привредног сајма, као “Шунка фест”, што је због великог интересовања прерасло у “Гастро Срем”. Због богате гастрономије Срема , сматрамо да нам припада једна оваква манифестација – рекао је Ђорђе Радиновић, председник општине Стара Пазова.

У оквиру кулинрског шоу програма који се одржавао оба дана, на централном делу манифестације, осим такмучења у брзом развијању теста, припремању надлацки, кулинарска умећа посетиоцима је представила и најпознатија српска гастроблогерка Миња Богдановски – „Мињина кухињица“. Она је прави пример како од ентузијасте који је каријеру почео на једном родитељском форуму, објављујући храну коју је припремала, може да се израсте у озбиљну гастрономску институцију.

– Покрајински секретаријат установио је буџет за финансирање манифестација које се баве очувањем традиције, културе, заштитом културне баштине, промоцијом туризма и привреде. Гастро Срем је манифестација која чува нашу традицију и наше корене, а традиција и култура је и у јелу и у пићу. Такође, овакве манифестације омогућавају да се привредници из разних области сретну и успоставе сарадњу – нагласио је Радивоје Парошки, заменик покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

На манифестацији је био изложен и кувар стар 120 година у коме су рецепти сремских специјалитета, исписани руком. Кувар има 403 рецепта и 227 страна, а тренутно је у власништву породице Јанковић,  која га је уступила Манифестацији током дана одржавања. Његов аутор био је Никола Јанковић (1869-1947) по занимању банкар. Поједини рецепти написани су на немачком језику. Овај кувар чува рецепте који су већ деценијама заборављени.

Гастро Срем је ове године понудио и вина: на винском платоу представиле су се афирмисане винарије, али и мали произвођачи вина из Војводине које тек чека пробој на брзо растуће и све захтевније тржиште.

– Више од 70 излагача, аутентични производи и укуси, звуци тамбурица, аутентични мириси традиционалних јела… све је то „Гастро Срем“. Ово је манифестација која чува културу и традицију. Трудимо се да сваке године манифестација буде све садржајнија и боља,  по реакцијама посетилаца видимо да је то заиста тако – истиче Драгана Зорић Станојковић, директорка Туристичке организације општине Стара Пазова.

Ивана Радоичић

Фото: И. Р.