Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Где се крију извори бактеријских инфекција?

Где се крију извори бактеријских инфекција?

304

Фитопатогене бактерије изазивају на биљкама патолошке промене или бактериозе, а извори инфекције могу бити у семену, калем гранчицама, инсектима, па чак и у плеви. Сузбијање бактерија је отежано због њихове способности да се развијају у биљном ткиву, у коме су заштићене од бактерицидног дејства. Инжењер агрономије и стручни саветник за пољопривреду из Крагујевца, Марија Ивановић, каже да је важно знати где се све крију извори инфекција.

„Семе је један од извора инфекције. Поједине бактерије судовним путем биљака доспевају до семена и стручњаци то називају унутрашњом или ендогеном заразом.  Пример за то је бактериозна пегавост, или пламењача пасуља. Ширењу заразе затим доприносе инсекти, ветар, капљице кише. Код бактериозног рака и увелости парадајза основни извори инфекције су семе и оболели биљни остаци,“ каже Марија Ивановић.

Бактерије у плеви

Патоген може да доспе до семена са оболелих биљних органа и тада се ради о инфекцији ван ембриона. Пример ове врсте инфекције је узрочник бактериозне пегавости основе класа пшенице и других стрних жита.

„У народу основу класа називају плевом. Бактерија се са плеве преноси на зрно и одржава се у оболелим биљним остацима, док у земљишту брзо губи виталност, додаје Ивановић.

Калем гранчице и чисте маказе

Код воћа извори бактеријских инфекција могу да се крију у калем гранчицама и недезинфикованом прибору за резидбу. Бактерији Pseudomonas syringae pv. syringae, приписује се најзначајнија улога у појави апоплексије кајсије, а преноси се кишом, ветром и недезинфикованим прибором за резидбу.

Инсекти домаћини бактерија

„Бактерија у биљку продире преко рана. Најчешће се преноси садницама које су већ заражене при калемљењу и резидбом. Маказе и други прибор треба правилно дезинфиковати са одговарајућим средствима. Други узрочник бактеријских инфекција код воћа је Erwinia amylovora. Она је проузроковач бактериозне пламењаче јабучастог воћа. Продире кроз природне отворе, а у току вегетације ширењу доприносе инсекти, лисне ваши и човек“, каже Марија Ивановић, саветодавац за пољопривреду.

Извор инфекција су и инсекти. Њихово сузбијање није препоручљиво само због штете коју они сами праве, већ и због тога што поједине фитопатогене бактерије презимљавају или део живота проводе у телу инсеката.

„Тако бактерија која узрокује увелост кукуруза презимљава у телу бувача, а бактерија одговорна за бактериозну влажну трулеж, обитава у телу купусне и лукове муве“, додаје Ивановић.

Биљана Ненковић Фото: Биљана Ненковић