Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Ginisova rekorderka iz Đurisela

Ginisova rekorderka iz Đurisela

275

NAJLJUĆE PAPRIČICE RASTU I U ŠUMADIJI

Šumadija je regija tradicionalnih kultura, ali uvek postoji neko ko se izdvoji, ko ide napred, razmišlja drugačije, ko zasadi nešto što nije uobičajeno. Tako je ove jeseni u samom njenom srcu, počela berba ljutih papričica, ne onih domaćih, već najljućih, svetski poznatih sorti. Nekome neobično, ali Darku Baraću iz Đurisela kod Kragujevca oktobar je mesec kada sa polja i plastenika ubira plodove rada, koji započinje u februaru. On gaji oko 170 vrsta papričica. Najljuća u njegovom zasadu i najtraženija kod kupaca je karolina riper sa preko 2,2 miliona skovila.

Na oko 600 kvadrata na otvorenom i 300 u plasteniku Darko, bivši radnik kragujevačkog Fijata, zasadio je ove godine preko 2.500 strukova ljutih papričica. Mahom gaji ekstremno ljute kojih do pre jednu deceniju i nije bilo u Srbiji.

Rokoto starih Inka u crvenoj i žutoj boji

– Najviše imam karoline riper, vrste koja je Ginisov rekorder po ljutini. Nju kupci najviše traže. Mislim da je to i zbog njenih lekovitih svojstava. Kao i ostale vrste, dobra je za srčane probleme, korisna je u lečenju dijabetesa i reume. U kulinarstvu odlično se uklapa sa gulašima iz kotlića – kaže Barać.

U njegovom zasadu, koji planira da proširuje sledeće godine, mesto je našla i svetski poznata papričica halapenjo, jer je za njom dobra potražnja, ali njemu je najinteresantnija rokoto, vrsta koja potiče iz Perua.

– Rokoto su još Inke gajile. To je stara i retka sorta. Prepoznatljiva je po tome što ima dlačice po stablu i listu. Izrazito je tvrda i teška. Gajim je u crvenoj i žutoj boji. Ima ukus zrele kruške, a karakteristična je po tome što ima izrazito crno seme. Njena ljutina se kreće od 15.000 do 100.000 skovila. Skovil je inače jednica za merenje ljutine – dodaje Darko.

Najviše kupaca sa severa Srbije

Potražnja za papričicima u Srbiji, koje potiču sa drugih kontinenata, porasla je u poslednjoj deceniji. Tako je Darko, kada je pre dve godine napustio posao u fabrici automobila, odlučio da okuša sreću i zasadi egzotične vrste na svom imanju. Za sada je zadovoljan procesom proizvodnje i prinosom i pretežno ih prodaje sveže.

– Najviše kupaca je sa severa i severozapada Srbije. Ljudi ih vole, jer kažu da oslobađa hormon sreće, podmlađuje i produžava život. Sada sam počeo da pravim soseve od maline, divlje kupine i drenjine u kombinaciji sa ljutim papričicama – izjavljuje Darko za „Dobro jutro“.

Ovaj novopečeni odgajivač papričica navodi da je u gajenju sorti, koje nisu karakteristične za naše podneblje, najveći izazov bio zaštititi ih od bolesti i štetočina, jer kod nas nedostaje stručne pomoći.

– Pošto potiču iz drugih podneblja i zahtevaju drugačije uslove, izazov je sačuvati ih od početka do kraja. U gajenju je presudno lično iskustvo i saradnja sa kolegama. U Rumi se Svetlana Ranitović bavi istim poslom, a u Bosni Omer Mešanović. Nas troje smo stalno u kontaktu i razmenjujemo iskustva – dodaje Darko.

Ljute papričice imaju specifičan period klijanja koji traje od 10 do 15 dana, na temperaturi od 24 do 28 stepeni i uz optimalnu vlažnost. U Šumadiji, period vegetacije traje od 120 do 150 dana.

– Sejem ih u februaru da bih u jesen krenuo u berbu. Oktobar je njihov mesec. Ali, obzirom da se klima promenila biće ih do prvih mrazeva pa i do Nove godine – kaže naš sagovornik iz Đurisela.

Mleko pomaže kad se oljutite -Kad se oljutite ekstremno ljutom papričicom, kakve su ove moje, što duže u ustima držite mleko ili jogurt – savetuje Darko Barać. – Samo mlečna kiselina razlaže kapsaicin, ljuti sastojak koji čuva zdravlje.

Tekst i foto: Biljana Nenković