Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ГЛОДАРИ И ДИВЉАЧ УГРОЖАВАЈУ ВОЋЊАКЕ: Кад нема траве, добра су и стабла

ГЛОДАРИ И ДИВЉАЧ УГРОЖАВАЈУ ВОЋЊАКЕ: Кад нема траве, добра су и стабла

616

Током јесени и зиме воћњаци су често изложени нападу ситних глодара, попут волухарица и мишева, али и дивљачи. Сви они могу да изазову оштећења која могу да доведу и до сушења целих стабала. На удару су нарочито младе воћњаке, јер су нежне саднице често једина храна до које могу доћи током хладне зиме.

Омиљена храна волухарица и мишева је корен, некада и надземни део воћке. Оштећена стабла заостају у расту и често се осуше још у првом делу вегетације.

Глодари се брзо размножавају и склоништа праве у гомилама траве и опалог лишћа који нису уклоњени из воћњака, као и у камарама стајњака или у слоју малча. Због тога су веома важне превентивне мере заштите. Један од њих је јесење чишћење воћњака: попут уклањање и изношење опалог лишћа, поломљених грана и гранчица, заоравање стајњака, кошења и изношења траве и корова… Важна је и дубока јесења обрада јер се глодарима ускраћује храна, руше њихови ходници, а они излажу грабљивцима и тако онемогућава њихов опстанак.

Једна од мера заштите воћњака од зечева јесте и ограђивање плетеном жицом. Приликом постављања ограде мрежу треба довољно укопати у земљу, како дивљач не би могла да се провлачи. Свако стабло може се заштити умотавањем у различите материјале: у кукурузовину, сламу, папир, мрежице. Проблем код употребе природних материјала је у томе што се у њих, иако пружају заштиту од зеца, могу населити мишеви и волухарице. Бољи су избор мрежице које се могу купити као наменске или користити грађевинску мрежицу.

У борби против зечева корисно је и кречење стабала. Кора воћака је због креча горка па им окречена стабла нису омиљена храна.

С.М.

Добро јутро број 571 – Новембар 2019.