Насловна РАЗНО ИЗ ЦРЕПАЈЕ СТИЖУ СЛАТКИШИ ОД БУНДЕВЕ: “Лалино злато” спасава буџет газдинства Ђукић

ИЗ ЦРЕПАЈЕ СТИЖУ СЛАТКИШИ ОД БУНДЕВЕ: “Лалино злато” спасава буџет газдинства Ђукић

312

Када се помене годишње доба јесен, већини се као асоцијација јави опало лишће, кишобрани, припрема зимнице, а некима прво на памет падне „краљица јесени“ – бундева. Ова култура се у Банату традиционално гаји одвајкада, а у Кикинди се чак одржава и манифестација у њену част, чувени „Дани лудаје“. Један брачни пар с југа Баната, из Црепаје, отишао је корак даље, те бундеву прерађује у намазе, кандира је, чак од ње припрема туршију. Наш саговорник је Дејан Ђукић који је, са супругом Маријом, покренуо бренд „Лалино злато“.

Пише: Тања Пролић

Каже да су његови, као и друге банатске породице, увек имали бундеву у башти, на крају винограда. У свом „лутању“ и испитивању тржишта, они су се одлучили да једне године посеју бундеву на мало већој површини.

То смо одлучили, јер није могуће да се преживи од ратарских култура ако се раде на малој површини. Бундеву смо видели као неку допуну буџета. Постепено смо повећавали површине: почели смо са 10 ари, а сада смо стигли на неких 3,5 хектара. Производња се одвија у оквиру нашег газдинства у селу Црепаја код Панчева. Од сорти бундеве највише је заступљена мускатна бундева, у народу позната као тамбурица, затим имамо хокаидо бундеву, патишон тикву и шпагети бундеву. То је од јестивих бундева. У последње три године узгајамо и украсне бундеве на мањим површинама – испричао нам је овај пољопривредни произвођач.

Из њиховог искуства, бундева није нарочито захтевна за узгој, али тражи доста ручног рада приликом окопавања, брања и манипулације до саме продаје. За свој правилан раст и развој тражи хумусна, али оцедна земљишта, не воли подводне терене и лакше подноси сушу од неких других биљака. Воли прозрачна земљишта.

На питање како протиче један њихов просечан радни дан у производњи бундеве, одговара да он доста зависи од доба године. У пролеће и током лета се баве сетвом и узгојем те доста времена проводе на њивама, док се у јесен највише баве бербом, продајом и прерадом бундева. Тај период је динамичан и тада имају доста обавеза, како би све успели да заврше на време. Углавном је јесен период када се мање спава, али је задовољство непроцењиво када све успеју да стигну и спреме довољно производа за продају.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us