Насловна РАЗНО Из топличког краја мање вишања ове године

Из топличког краја мање вишања ове године

318

Половина од укупне производње вишања у Србији произведе се на подручју општине Мерошина у Топличком округу. У већини засада у овом делу наше земље видљиве су последице прошлогодишње вишемесечне суше. Вишегодишња нерентабилност производње овог воћа довела је до редуковане примене агротехничких мера. Због ових разлога мали број воћара ове године моћи ће да се похвали добрим родом вишње.

За нешто више од месец дана у нижим пределима топличког краја почеће берба овог воћа, а у Пољопривредној саветодавној служби у Прокупљу процењују да је заметање плодова било од 50 до 70 одсто. То дефинитивно значи да ће, у односу на прошлу годину, род бити мањи. Сви се надају да би мањи род могао да донесе већу откупну цену.

Како наводи РТС, хладњачари и извозници нову сезону бербе и откупа у овом делу Србије, дочекују са истим или незнатно увећаним смештајним и прерадним капацитетима. На руку воћарима иде то што, упркос пандемији, у извозу замрзнутог воћа није дошло до застоја.

Практично целокупна уговорена производња, односно, уговорен извоз од прошле године је реализован. Кад то кажем, пре свега мислим на вишњу и остале коштичаве воћне врсте. Прерађивачи ће ући у нову кампању прилично релаксирани, када је реч о залихама, рекао је Драган Пауновић из Привредне коморе Србије.

Према речима стручњака, да ли ће се воће које пристиже брати на уобичајени начин или ће и овде бити примењене додатне заштитне и хигијенске мере, зависиће у првом реду од даљег развоја епидемиолошке ситуације. Последњих година, због све мање берача, све је присутнија машинска берба, која полако постаје доминантна.

Ј. Бајшански