Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Јабука је рајска воћка, а сирће од ње рајски лек

Јабука је рајска воћка, а сирће од ње рајски лек

464

Звонко Гвоздановић из осим винограда има и засаде јабука од чијих плодова прави јабуково сирће за које, они који су га конзумирали, кажу да је посебно. А та посебност долази од таксифолина који  му Звонко додаје. Таксифолин је најјачи природни антиоксидант- флавоноид, добијен из дрвета сибирског ариша. Лековитим и благодетним својствима неутралише из организма слободне радикале, ојачава зидове крвних судова, побољшава регенерацију унутрашних органа и ткива…

– Таксифолин је 30 пута јачи антиоксидант од ароније и у комбинацији са јабуковим сирћетом даје јако лепе резултате. У комбинацији с медом ово јабуково сирће погодно је за спречавање и лечење мнох болести, поручује Гвоздановић.

Објашњава да оно пре свега јача одбрамбену моћ организма од канцера, прочишћава крв, смањује холестерол, снижава висок крвни притисак, спречава срчане болести и смањује могучност срчаног удара, отклања реуматске тегобе, малаксалост, умор, смањује главобољу, ублажава мигрену, помаже код отклањања гојазности, лечи хронично обољење синуса, регулише рад црева код тровања и јача потенцију.

– Морам да напоменем да је јабуково сирће у време пандемије ковидом било веома корисно јер се његовом конзумацијом спречава згрушавање крви, напомиње Гвоздановић.

Каже да сви они који користе јабуково сирће 3-5 пута дневно тешко да ће оболети. Примера ради, јабуково сирће са таксифолином у стању је да истопи тромб. А суштина је да му се не додају вода, шећер, лимунска киселина…

– Компликованом процедутом стижем до крајњег производа који садржи само јабуке. Касније се овом сирћету додаје таксифолин. У зависности од тога које јабуково сирће се прави одређује се и количина  овог антиоксиданта који неутралише све, за организам, штетне материје, каже наш саговорник. 

Утицај на људско здравље овог сирћета одређен је и начином на који Звонко узгаја своје воћке. Јабуке третира само природним препаратима и користи систем да се биљка ојача и да се сама избори са болестима. Сирће прави искључиво од јабука прве класе различитих сорти, од јонаголда до пинк лејди.

– За квалитетан готов производ потребна је квалитетна ситовина. Крајње је време да престанемо да се бавимо само сировином, те да се посветимо квалитету готовог производа, поручује Звонко Гвозденовић.

Текст и фото: Јасна Бајшански