Насловна ВЕСТИ Јабука у хладњачама чека бољу цену

Јабука у хладњачама чека бољу цену

213

Још једна година за бригу и заборав код суботичких произвођача јабука. Ништа ове године није како треба, а мизеран род у хладњачама чека бољу цену. Јабука је све неисплативија за производњу, због чега се стари воћњаци крче, а на њихово место не долазе нови.

Нижи принос, мањи квалитет, ниске откупне цене. Род јабуке ће се памтити ове године у Суботици. Али по лошем.

„Прошле године смо овај „грени смит“ продавали за тридесет динара, сада двадесет осам ако добијемо. А, да не кажем да је „ајдаред“ који ће се сада брати, чак око двадесет динара, а прошле године је био тридесет. Тренутно, како чујемо, слабо иде извоз, све стоји“, каже за РТВ воћар из Ђурђина, Перица Нимчевић.

Овакав род условљен је мразевима у априлу, на појединим локалитетима било је и града, а каснију сушу током лета није могло да надомести ни наводњавање. И ово што је родило, највероватније ће у хладњачама чекати бољу цену.

„Садашња цена никако не одговара, самим тим што нуде за робу негде око двадесет, двадесет и пет динара, они не могу да покрију трошкове производње, тако да ја мислим да ће то бити ипак складиштење и тражење неког начина да буде повољнија цена овог производа. Али треба знати, ако се ускладишти роба, ипак изискује неке додатне трошкове, као што је хлађење и третман“, сматра чланица Градског већа задужена за пољопривреду, Хајналка Богнар Пастор.

Са оваквим односом приноса, цене и квалитета, период поврата улагања је све дужи, а за само један хектар засада потребно је најмање четрдесет хиљада евра.

Неће бити изненађење ако се настави тренд крчења старих воћњака и преласка на другу производњу.

Извор: РТВ

Фото: Pixabay