PROLEĆNA POSLASTICA PRIJA ZDRAVLJU
Slasni i prekrasni plod proleća nije samo hranljiv, već i lekovit. Uglavnom je jarko crvene boje, ponekad i beo. U svakom slučaju, jagode su biloški vredna hrana i veoma su lekovite. Snižavaju krvni pritisak i holesterol, leče reumu, pomažu izbacivanju kamena iz bubrega, regulišu probavu.
Manje je poznato da je lekovit i list, a ne samo plod jagode. Čaj od osušenog lista se pije kod problema sa stomakom, kod upale grla i prehlade, a pomaže i kod artritisa. U listu jagode je značajna količina vitamina C. Treba ga brati dok je još mlad i osušiti.
Ni bele jagode nisu bez vrlina
Zašto poneka jagoda u unutrašnjosti ima šupljinu i treba li je izbegavati?
– Kada se u unutrašnjosti ploda stvori šupljina, to je znak da su ćelije jagode neravnomerno rasle. Naime, njene ćelije po prirodi rastu prvo u dužinu, a potom u širinu. Kada dođe do disproporcije, nastaje prostor u mesu jagode, koji je ispunjen vazduhom. Kada se takav plod zamrzne u šupljini se stvara led, zbog koga se tkivo pocepa. Ovo je negativna osobina samo ukoliko se jagoda prerađuje, jer plod potamni više nego uobičajeno – odgovara dipl. inž. poljoprivrede Danko Petrović.

– Jarkocrvena boja ovog voća dolazi od flavonoida, a oni su moćni antioksidansi, koji se bore protiv slobodnih radikala u organizmu. To nikako ne znači da treba izbegavati bele jagode. Reč je samo o posebnim sortama koje rađaju plodove bez antocijana i po ukusu više podsećaju na ananas.
Dve sorte jagoda daju bele plodove. To su alpska i peščana. Gaji se i stalnorađajuća bela sorta „ beli sneg“. One zbog odsustva bojenih pigmenata u punoj zrelosti ne dobijaju crvenu boju ploda. I pored toga plodovi su im vrlo aromatični i ukusni – dodaje Petrović.
Kako je Vasa Pelagić cenio jagodu
I, jedna zanimljivost. Jagode su jedna od retkih voćki koje zaleđene zadržavaju vitamin C u skoro istoj količini kao sveže. O prvom prolećnom voću pisao je i čuveni lekar Vasa Pelagić u svom „Narodnom učitelju“ kao leku za kostobolju, reumu, protiv nadimanja, zatvora ili visoke temperature.
O tome govori i nekoliko pasusa iz njegove čuvene knjige:
Jagode svi slavni lekari preporučuju kao vrlo dobro sredstvo protiv više unutarnjih i spoljnih bolesti. Stoga preporučuju da se svaki dan jedu dok god traju, pa bilo to sa dobrim gustim mlekom, bilo sa šećerom ili sa mladim skorupom (mileramom). Sa mileramom i šećerom pomešane najprijatnije su za jelo, a s vinom su zdravije. Obilatim jedenjem jagoda može se izlečiti od kostobolje, reumatizma, podagre (giht), nadimanja, zatvora, i drugih unutarnjih bolova, kao začetka jektike (tuberkuloze), kamena, obične i dugačke gliste (ojađenice) i nesvestice. Kuvati biljku jagode i piti kao čaj nekoliko puta dnevno, dobro je protiv srdobolje (dizenterije). Kome zaudaraju usta zbog pokvarenih zuba i desni, nek pari jagodama zube i meso oko zuba, pa će prestati. A zube valja popraviti kod zubnog lekara.
Piše: Biljana Nenković

20 DŽEPNIH KNJIGA
Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.
Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.
Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

0691154004
dobrojutro.redakcija@gmail.com