Недалеко од Кикинде, у атару Банатске Тополе, простиру се поља с лековитим биљем породице Курунци. Иако живе у Новом Саду, Курунцијеви су одлучили да не одустану од пољопривреде. Дејана је из Истре и каже да тамо све мирише на зачинско, ароматично и лековито биље, а њен супруг је из Банатске Тополе и никада није престао да се бави пољопривредом, следећи традицију својих предака.
-Приликом једне породичне посете Истри пре 8 година мој супруг је рекао да ће да гаји лековито биље у Банату. Прошли смо трогодишњи процес конверзије, наредне три смо се играли и тестирали нашу производњу и после 6 година изашли смо на тржиште са брендом „Сатура органик“. Узгајамо камилицу, менту, тимијан и матичњак, објашњава Дејана.
Од ових биљака Курунцијеви праве чајеве, а уз чајеве имају и етерична уља од менте, тимијана и смиља док уља од камилице и матичњака праве искључиво по наруџбини.
– С обзиром на то да је реч о органској производњи ова уља су веома скупа. Производња зачинског, ароматичног и лековитог биља би и требала да буде органска али у Србији је то јако тешко и захтева много времена и финансија. Ко баш нема велику љубав према овој производни не треба се у њу ни упуштати, поручује Дејана.
Она каже да њена породица све ради сама, од сетве преко жетве до прераде, обраде, дораде, сушења, паковања, презентације. Самтрају да уз довољно љубави, рада и труда ово може да прерасте у озбиљан посао.
-Ми имамо јако леп извоз. Наши производи су стигли и до Аустралије. Трудим се да наш бренд „Сатура органик“ што више промовишем у Србији, да нам не би све биљке из Баната одлазиле у иностранство. То ми је јако жао, каже она.
Дејанина жеља је да домаћи потрошачи препознају квалитет чајева и уља „Сатура органик“ јер, како каже, нема смисла да нас ван граница наше земље цене, а да смо у Србији непепознатљиви.
-Наши чајеви су скупљи. Али, шта данас значи јефтино, а шта скупо? У кафићима је шоља чаја 200-250 динара, наше паковање је 300 динара. Наш чај није у филтер кесицама, ринфузан је и види се шта се пије. Ми смо народ који воли кафу и ракију, а требало би да понеку шољицу кафе сваког дана заменимо шољом чаја, пола у шали, а пола у збиљи каже Дејана Курунци.
Текст и фото: Јасна Бајшански