Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ КАДА И КАКО ДУЊЕ БРАТИ: Од времена бербе зависи квалитет плодова

КАДА И КАКО ДУЊЕ БРАТИ: Од времена бербе зависи квалитет плодова

476

Дуња се бере кад су плодови на одређеном степену зрелости која се не може увек лако одредити. Постоје два степена зрелости – физиолошка или ботаничка и потпуна или конзумна зрелост. Када је оптимално време бербе зависи од намене плодова, да ли ће се користите за конзумну употребу или за прераду, каже Данко Петровић, дипл. инж. воћарства и виноградарства. Време бербе директно утиче на квалитет плодова, па и на зараду воћара, али је важно и на који начин се дуња бере. Неправилна берба може да умањи род наредне године.

Пише: Биљана Ненковић

Физиолошка или ботаничка зрелост плодова дуње може се одредити на више начина. При томе се најчешће узима број дана од пуног цветања до престанка раста, односно, бербе. За развој плода потребно је од 120 до 150 дана. Врањска и лесковачка дуња се беру на 160 до 170 дана од времена пуног цветања. На то да је време за бербу у физиолошкој зрелости указују два сигурна индикатора: плодови се лако одвајају од грана, жути су и маље се теже скидају с покожице.

Рефрактометар одређује садржај шећера

Уколико се маље тешко одвајају, плод је само физиолошки зрео, без обзира на то што има карактеристичну жуту боју. Пазите да је не берете пре овог степена, јер је квалитет слабији, а плодови не могу дуго да се чувају. Ова дуња биће спремна за конзум тек месец-два после бербе – додаје Петровић

Плодови дуње, намењени преради, беру се у конзумно-технолошкој зрелости. Потпуно, односно технолошки су зрели када добију најбољи укус и мирис, као и својствену боју покожице, која је карактеристична за одређену сорту. То код, на пример, лесковачке дуње, значи да је покожица плода лимунастожута, месо је ситнозрно, кисело-слатког укуса, фине ароме.

Како би се још поузданије утврдила та зрелост, најчешће се користи оптичко-мерни инструмент, рефрактометар. Овај уређај служи за одређивање садржаја шећера у воћу или грожђу, а може се користити практично за све врсте воћа. Садржај шећера приказује се у БРИX јединицама. Један бриx једнак је 1 процентру шећера. Овим мерењем произвођач је сигуран да ће финални производ бити високог квалитета.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us