Постоје различите врсте кромпира, које су резултат неколико векова селективног узгоја. По боји коре кромпири се деле на беле, црвене и жуте. Друга подела је према дужини вегетације, па се тако разликују ране сорте (од 60 до 80 дана) попут Клеопатре и Јерле (Jaerla), средње ране сорте (од 80 до 100 дана) као што је Monalisa, средње касне (од 100 до 120 дана) у које спадају Desire и Kondor, и касне сорте (до 150 дана) попут Agrije. Сорте с раном вегетацијом се углавном користе као свеже поврће, док се касне врсте остављају на чување.
Према начину употребе кромпира, разликујемо стоне, које се користе у исхрани, индустријске, које садрже 18% и више скроба, сточне, и универзалне сорте. Иако се у свету гаји преко 5.000 различитих врста и сорти кромпира, издвајамо неке од најраспрострањенијих.
Anais
Спада у најраније врсте кромпира које су доступне на тржишту, тако да се често карактерише као најпопуларнији пролећни и летњи кромпир у Европи. Кромпири ове сорте су тврди, округлог или овалног облика, а кора и месо им је жуте боје.
Tiamo
Ова сорта припада раним врстама кромпира, са дужином вегетације од 90 дана. Кртоле су дугуљасте и овалне, с црвеном кором и месом жуте боје. У питању је кромпир влажне, воштане структуре, који је и прилично тврд. Обично се једе као млади кромпир и погодан је за кување и печење.
Red Scarlet
Још једна рана сорта која се једе као млади кромпир и веома је распрострањена у нашим пределима. Даје добре приносе, а кртоле су дугуљасте, овалне и имају црвену кору, са жутим месом. Погодан је за кување и с кором, а често се и употребљава за прављење кромпир салате.
Jaerla
Припада раним врстама кромпира, те се неретко купује и као млади кромпир. Одликују је крупне, округле кртоле са жутом кором и светложутим месом. У питању је веома приносна сорта, која добро подноси мраз, с ниским до веома ниским садржајем суве материје.
Kleopatra
У питању је рана сорта кромпира, с кртолама које су овалног облика и бледожутог меса. Биљка ове сорте има светле, црвено-љубичасте цветове. Веома је погодна за прераду у чипс и помфрит.
Monalisa
Припада средње раним врстама. Кртоле су дуге, овалне и глатке, а месо жуто. Често се употребљава, јер је погодна за печење у рерни или као додатак салатама.
Liseta
Спада у средње ране сорте, с вегетативним периодом од 95 до 100 дана. Кртоле су крупније, овалне и дугуљасте, са светложутом кором и месом. Обично се јавља 12 кртола по биљци, а погодна је за узгајање на разним поднебљима, јер добро подноси све временске услове и сушу. С обзиром на воштану, влажну структуру и прилично тврдо месо, посебно је погодна врста за печење у пећници и прављење помфрита. Такође, може и да се дуже чува за зимницу.
Desire
Десире спада у средње касне сорте и веома је адаптивна. Кртоле су овалне, дугачке, с кором црвенкасте боје, док је месо светложуто. Веома отпорна на сушне услове. Често се користи за кување, печење и прављење помфрита.
Dido
Средње касна сорта, вегетативног периода од 110 до 115 дана. Кртоле су крупније, округлог или овалног облика, с месом беле боје. Принос му је прилично велик, а користан је за дуго чување и свежу потрошњу. Не раскувава се и не мења боју након кувања, а добар је и за печење.
Romano
Припада средње касним сортама. Одликује га црвена боја коре, а месо му је бело, с великим кртолама, округлог или овалног облика. Има широку примену у исхрани, те је погодна и за кување, печење, прављење помфрита и чипса. Може и да се чува за зимницу.
Margarita
У питању је средње касна сорта, која се углавном користи за свежу употребу, али се и добро складишти. Ова сорта има висок принос, са у просеку десет кртола по биљци, овалног облика, са светложутом кором. Погодан је за кување, а месо не мења боју након што се скува.
Kondor
Кртоле сорте Kondor су велике, овалне и дугуљасте, с црвеном кором и бледожутим месом. Веома је погодна за печење и кување, а користи се и за индустријску прераду.
Agrija
Спада у касне сорте, с кртолама које су дугуљастог и овалног облика. Кора и месо су жуте боје. Користи се у исхрани, као и у индустријској употреби.
Р.Д.Ј.
Фото: Добро јутро