Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Како „рум бабе“ прави Рускиња?

Како „рум бабе“ прави Рускиња?

254

Рускиња Наталија Станковић доселила се из Москве у Крагујевац прошлог децембра са супругом Мирком и већ је успела Шумадинце да освоји својим специјалитетима. Од руке јој иде прављење колача „рум баба“, који се код нас ретко меси.

Наталија каже да у Русији домаћице овај колач често спремају и да је подједнако традиционалан слаткиш у свакодневној кухињи, као и у осталим европским земљама.

– Спрема се тесто са квасцем и када се испече прелива се са сирупом у коме је рум. Потом се ставља, ми кажемо „комадка“, а то је прелив од прах шећера. Колач је заситан и сочан. Када сам дошла у Крагујевац ретки су чули за њега. Изговор је био да и не воле рум нарочито.  Али када сам га први пут направила тањир је за час остао празан. Сада ми већ комшинице и пријатељице траже рецепт, јер је за вас то нешто ново. У Русији се то спрема као код вас крофне или пите, да се заслади ручак -каже Наталија.

Ова Рускиња у рум бабе обично не ставља суво грожђе, као што то раде у Италији или Француској, али не спори да је и тако укусан, па у понеки дода да би комшије и укућани пробали.  Ево и Наталијиног рецепта:

За тесто:

  • 25 г путера
  • 250 г брашна
  • 50 г шећера
  • 3 јаја
  • 1 кесица сувог квасца
  • 100 мл млека
  • корица лимуна и поморанџе

За прелив:

  • 600 мл воде
  • 350 г шећера
  • 50 мл рума

Припрема:

Помешати брашно, шећер и нарендане корице лимуна и поморанџе, додати квасац, јаја, млеко и омекшали путер. Замесити тесто и оставити да надође. У подмазане калупе ставити тесто и оставити још пола сата. Нарасле рум бабе пећи око пола сата, док не добију лепу боју корице и оставити да се охладе. Ко жели, у тесто може да дода суво грожђе натопљено у рум.

За сируп кувати воду и шец́ер 15 минута, а након тога додати рум и ванилу по жељи. Охлађене бабе потапати у топао сируп, како би тесто што више упило сирупа и како би колач набубрео.  Богато натопљене колаче украсити са преливом од прах шећера, помешаним са лимуновим соком, као за розен торту.

Данас се у кухињама широм света прави у облику мини куглофа или веће крофне. Наталија каже да за печење рум баба могу да послуже и калупи за мафине.

Текст и фото: Биљана Ненковић