Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Како се гаји шпаргла

Како се гаји шпаргла

124

 Данас се у области Медитерана налазе дивље форме ове врсте. Раширена је по целом свету. И сврстава се у деликатесно поврће. Код нас се мало гаји и мало је познато. У исхрани се користе млади, нежни и сочни изданци, од којих се могу припремати веома укусна јела.

Поред доброг укуса шпаргла је богата витаминима и другим хранљивим материјама. Шпаргла је вишегодишња биљка која се уз добру негу може експлоатисати годинама. На биљци се образује подземни „чокот“ са дебелим меснатим кореном у којем се нагомилавају резервне хранива. Та хранива служе за образовање изданака следеће године. На горњем делу корена се образују врло крупни, љуспасто прекривени пупољци из којих с пролећа израстају изданци, који се док су млади користе као поврће. Лист је неразвијен у облику љуспица из чијих пазуха избијају игличасте гранчице. Цветови су ситни, зутозелене боје а плод је округао, црвене бобице, величине грашка.

 Шпаргла је дводома биљка. Мушке биљке су дужег века и приносније, док су код женских биљака изданци дебљи и бољег квалитета. Шпаргла се успешно може гајити у областима са умереном темпаратуром. Изданци расту испод 10 степени, зимски мразеви веома ретко оштете чокоте и пупољке на њима. Добро подносе атмосферску и земљишну сушу али се квалитет изданака може очекивати на умерено влажном земљишту.

За гајење ове биљне врсте су добра дубока, оцедита и растресита земљишта. Терен на којем се гаји шпаргла би требао бити заштићен од хладних ветрова и окренут ка југу. Гајење се обавља преко расада.

 За сетву је потребно 500-600 грама семена/ха. Сетва се обавља крајем априла на растојању између редова 25-30цм и у реду 5-6цм. Дубина сетве је око 1цм. Пред зиму шпаргла се покрива сламом незгорелим- стајњаком како би се сачувала од измрзавања

Расађивање шпаргле се обавља у редовима или траке у 2-3 реда. Ако се расађују у редове међуредни размак је 1м, а у реду 50-100цм. Дубина канала у који се расађује је 30-40 цм. Расађивање се обавља у марту наредне године. Ђубрење обављамо према агрохемијској анализи земљишта. Шпаргла се почиње брати у трећој години али у ограниченим количинама.

Секу се 2-3 изданка са биљке, а остали се оставе да израсту у стабло. Следеће се године приступа масовнијој експлоатацији, која може трајати до 20 година. Берба се обавља свакодневно и траје од априла до краја маја. Са чокота се скине 10-15 изданакам што чини 6-10т/ха. Просечна тежина једног изданка је 50-60 грама. Убрани изданци се лако кваре, у обичним складиштима може се чувати 2-3 дана, а у хладњачама 3-4 недеље.

ПСС Ужице