Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Како се суши парадајз?

Како се суши парадајз?

371

Најбоље се суши на сунцу – што се у нашим условима ретко када може урадити јер је потребно да десет дана непрекидно температура буде висока и стабилна. Зато се најчешће суши  у шпорету или у дехидратору. За ову делицију најбољи је шљивар који има пуно „меса“ и мало сока. Од два килограма свежег парадајза добије се око 250мл сушеног. Додаје се свеже млевени црни бибер или шарена мешавина бибера, крупна морска со, суво зачинско биље – рузмарин, оригано, мајчина душица или босиљак – бели лук, хладно цеђено маслиново или сунцокретово уље.

Ако се суши у рерни, на плех ставите пекарски папир и распоредите парадајз, посолите, побиберите и поспите сушеним босиљком или ориганом. На сваки парадајз сипати по једну кап маслиновог уља. Рерну загрејати до 60 степени и ставити плех. Врата рерне оставити мало отворена како би влага брже испаравала. Парадајз сушити од пет до осам сати, у зависности од температуре рерне и величине кришки. Готов парадајз треба да буде мало влажан и лако савитљив, као гуменаст с крајевима савијеним на горе. Битно је да га не пресушите, да не постане сув и ломљив.

Осушен се прво охлади. На дно припремљене чисте тегле сипајте мало маслиновог уља, затим убаците гранчицу рузмарина, а може и оригано или друго суво зачинско биље, и крупно насецкани бели лук. Напуните тегле до трећине сушеним парадајзом, сипајте уље, затим опет биље и бели лук, па тако све до краја. На крају парадајз мало притисните и допуните теглу уљем до врха тако да потпуно покрије садржај. Иначе, рок трајања му је око шест месеци, а отворену теглу ваља држати у фрижидеру.

Уље у којем се чува парадајз не бацајте, већ га сачувајте и користите за салате. Чак и парче хлеба умочено у то уље, с комадићем сушеног парадајза преко, невероватно је укусно! А парадајз из тегле је укусна и здрава салата у свако доба године. Сушени парадајз можете јести у салатама, стављати га у омиљена јела или помешати са фета сиром и јести као идеалан здрав оброк. Добра је и салата са беби моцарелом, руколом и сушеним парадајзом, а она с сушеним смоквама, руколом и сушеним парадајзом је врхунски медитерански специјалитет у нашим, континенталним условима. Када немате времена за спремање соса за шпагете или пасту, довољно је да имате сушени парадајз и мало сланине и не морате да бринете.