Postoji nekoliko vrsta gusaka koje se uzgajaju zbog kvalitetnog mesa, jaja ili perja. Među popularnim pasminama su tuluz, emden, švedska patka i kanadska guska. Važno je odabrati sortu koja je prikladna za vašu svrhu uzgoja i koja je prilagođena uslovima u vašem području.
Guskama je potrebno dovoljno prostora za slobodno kretanje. Idealno bi bilo da imate otvoreni prostor ili pašnjak, kako biste guske mogli da vodite na ispašu. Ako nemate dovoljno prostora na otvorenom, napravite im ograđen prostor s pristupom dvorištu.
Guske su biljojedi, ali mogu se hraniti i nekim životinjskim proteinima. Njihova ishrana treba da uključi kvalitetnu biljnu hranu . Za njih je najbolja trava, zeleno lisnatog povrće, žitarice i voće. Takođe, potrebna ima je sveža voda, i to ne samo za piće, već i za kupanje i plivanje.
Guske su relativno otporne ptice, ali mogu oboljeti od različitih bolesti i parazita. Potražite savjet veterinara i provodite preventivne mjere kako biste osigurali zdravlje svojih gusaka.
Reprodukcija: Guske su sezonski reproduktivne ptice. Polažu jaja u proleće, a inkubacija traje oko 28 do 35 dana. Mladima je potrebna toplota i posebna briga dok rastu.
Uzgoj gusaka može biti profitabilan posao, pogotovo ako postoji potražnja za njihovim mesom, jajima ili perjem u vašem području. Potrebno je istražiti tržište i potražnju prije nego što se upustite u ovu djelatnost.
Brojlerski tov guščića započinje već prvog dana života. Prve četiri nedelje guščiće treba držati u zatvorenoj prostoriji koja se zagreva, tako što se u krugove promera 1,5-2 m stavlja 80-120 guščića. Posle četvrte nedelje mogu se preseliti u prostorije koje se ne zagrevaju. Intenzivan tov traje, u proseku, 8-10 nedelja, a do tada budu teški između 4 i 5 kg. Hrane se podnim sistemom, prosipanjem, a kao posip može da posluži seckana slama, piljevina, strugotina.
Osim intenzivnog tova, može se sprovoditi i poluintenzivan tov. Guščići se puštaju na ispašu, gde se u početku hrane zelenom masom i koncentrovanom hranom. Kasnije se obrok sastoji samo od zelene mase i nešto zrnaste hrane. Nedelju do sve pre kraja tova smanjuje se količina zelene mase i uvodi se obrok s koncentratima. Tov na ispaši obično traje 2-2,5 meseca, a mlade guske dostižu težinu od 3,5-4 kg žive vage.
Ako planirate tov gusaka kako biste ih prodali za pečenje, morate ih redovno izvoditi na ispašu, a u jesen tri nedelje toviti dodatno, u boksovima
Boksovi su najčešže 4 x2 m i u njih stane 30 životinja. Na kraju tova guske bi trebalo da budu teške 3-5 kg. Dok se tove u boksovima, potrebno im je osigurati najmanje 15 cm prostora za hranjenje i 5 cm pojilice po životinji.
Poseban je uzgoj gusaka koje želite da iskoristite za vrlo traženu guščiju jetru. Tove se guske stare 4-6 meseci, a treba da budu teže od 4 kg. Odabrana grla se drže zatvorena i s pašnjačkog uzgoja postepeno se prevode na intenzivnu ishranu kukuruzom. U pripremnom periodu, kako bi im se proširio jednjak, guskama se daje veća količina voluminozne hrane (zelena masa, repa, krompir). Potom se guske kljukaju ručno ili mašinski, 5 minuta po guski , i to tri puta dnevno. Mašinsko kljukanje minut po guski, i to 4 puta dnevno. Dnevne potrebe kukuruza su 700 g do 1,2kg. Važno je znati da se kukuruz za kljukanje prethodno potopi u vodu da bi nabrekao ili se prokuva. Potrebno je dodati mu 1% kuhinjske soli, 1% masti ili ulja i vitaminsko–mineralni dodaci. Ukupna potrošnja kukuruza za vreme kljukanja od tri do četiri nedelje je 21 kg po guski. Pre klanja, guske se ne hrane 12 sati.
I. Š.