Насловна ВЕСТИ1 Како успешно засадити јагоде

Како успешно засадити јагоде

164

Јагода се може садити током целе године и када то спољни услови не дозвољавају. Од времена садње у знатној мери зависе родност и квалитет плодова, не само у првој години након садње него и укаснијим годинама. Подизање засада јагоде на ПЕ фолији углавном подразумева садњу током лета, мада се она може обављати и у јесен и током пролећа.

Уколико не желимо да засад донесе род у години садње онда се могу користи живићи категорије А и садња обавити до 20. августа. Прва серија цветова, која се појави након садње “фриго” живића, мора да се уклони. Бокор ће се добро развити за наредну вегетацију, уштеда се остварује на цени живића и у количини воде за заливање. Генерално за летњу садњу је најбоље користити “фриго” саднице одређене категорије, али и контејнерске саднице показују одличне резултате јер захваљујући њиховој укорењености у хранљивом супстрату дају висок проценат пријема након садње и брже ступају у род.

За успех летње садње од велике важности је обезбеђеност довољним количинама воде, како за заливање непосредно после садње, тако и за редовна заливања током вегетације. При садњи јагоде треба се држати правила да раније посађени живичи, средином јула, дају већи принос у наредној години јер имају висе времена да се развију, укорене, образују висе цветних пупољака у односу на касније, крајем августа посађене живиће.

Живићи јагоде који се користе за садњу треба да су гарантовано здрави,сортно чисти и да потичу са селекционисаних матичних биљака. Фриго живиће је потребно аклиматизовати пре садње најмање 15 до 20 сати у промајној сеновитој просторији или подруму. После дужег транспорта и непосредно по вађењу из хладњаче потребно је освежити садницу прскањем са водом уз додатак неког биостимулатора. Циљ овог третмана је поспешивање пријема и пораста биљака. Сваки живић треба појединачно прегледати – да нема евентуалних оштећења централног пупољка, лишћа или кореновог система. Лишће које је оштећено, сасушено и старо, 12 треба одстранити, а суве жиле скратити до свежег дела. Дан уочи садње пожељно је укључити систем и извршти наводњавање земљишта са око 30 л/м2. Најбоље је живиће садити када је време облачно, а припремљено земљиште умерено влажно. Квалитетна садња подразумева постављање биљке на одређену дубину, до висине кореновог врата, правилан распоред жилица у земљи и добар контакт корена са земљом. При садњи јагоде на ПЕ фолији посебна пажња мора се посветити добром сабијању земљишта, добром заливању, и што мањим оштећењима фолије. Корен се не скраћује пре садње него приликом садње. Техника садјена је следећа: живић се поставља на садно место, затим левом руком ухвати надземни део биљке, а десном се помоћу рачвасте садиљке обухвати део корена и повуче надоле да жељење дубине. Када се та дубина постигне, наглим трзајем садиљком ка дубини се врши одсецање савијеног дела кореновог система. После тога врши сабијање земљишта обема рукама око живића а по завршеној садњи укључује се наводњавање.

Контрола квалитета садње се обавља тако што се живић ухвати палцем и кажипрстом за један лист и повлачи. Ако се лист откине онда је садња добро изведена, а ако се живић ишчупа онда треба додатно поправити садњу. Ако је добра организација и добро припремљено земљиште, један радник може да посади 1500 до 2000 живића дневно.

Пише: Вељко Степановић, ПССС Србије