Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Карловчанке мајсторице куглофа

Карловчанке мајсторице куглофа

320

У последње време најпопуларнија манифестација у Сремским Карловцима после Грожђебала, “Фестивал куглофа”, концертом хорова у тамошњој римокатоличкој цркви вечерас је спустио завесе, а у протекла три дана у центру места све је било у знаку тог колача Подунавских Шваба. Тезге излагача куглофа у оквиру целодневне поставке на централном карловачком тргу биле су препуне најразноврснијих примерака, али већ у недељу у преподневним сатима избор је био прилично сужен, јер произвођачи нису успевали да направе толико колико су посетиоци тражили.

За такмичење куглофа овог пута пријављено је било 16 експоната, а победу је однела Карловчанка Ева Шнур. Друго и треће место припало  је њеној суграђанки Александри Аврамовић, прошлогодишњој победници фестивала, те  манифестације “Дани европске баштине” у Бачу. Њих две дугогодишње су учеснице ове манифестације, а производња куглофа постала је обема извор прихода.

Ева Шнур каже да јој ово није прва победа. Овог пута је прво место освојила с куглофом по старинском рецепту који је, признаје, пронашла на интернету, али који се по свом саставу уклапа у пропозиције такмичења, а то је да је умешен с квасцем.

– По саставу би се рекло да је једноставан, али због припреме која захтева да након што се умеси одстоји 12 сати у фриждеру, па се тек онда пече, могло би се рећи и да је компликован – каже Ева Шнур. – Баш због тога ми је и данашња припрема пред публиком била сложена. Морала сам рано да га замесим  да бих могла у заказано време данас да га ставим у печницу пред публиком, а онда сам пред њиховим очима правила други, да би видели све фазе израде. Осим квасца, прави се само од јаја, брашна, млека и шећера. Може да се стави и суво грожђе.

 Иако је куглоф и у њеној породици некада био неизоставна посластица на недељној трпези, Ева се отакако је пре 13 година остала без посла почела интензивиније  бавити израдом торти и колача, међу којима и куглофа, с којим се редовно такмичи на фестивалу.

Слична је ситуација и са другопласираном ,односно трећепласираном Александром Аврамовић, која је пре шест година једну другу врсту креативног рада, производњу сувенира заменила израдом куглофа.

Она каже да је у неној кући било незамисливо да куглофа нема на столу недељом, и да има сачуване рецепте од чукунбаке. Модификовањем и експериментисањем успела је да начини праву палету куглофа најразличитијих укуса. За такмичење је пријавила “жербо” и куглоф од сувог воћа. Каже да се шест до седам врста највише тражи. Међу њима је “Марија Терезија” с којим је лане победила, у који се стављају две врсте сувог грожђа, лимунова кора, рум…

Поред куглофа у понди током фестивала по вишегодишњој традицији било је и карловачких вина, зачинског биља, сувенира, антиквитета, ручних радова , производа старих заната, меда и пчелињих производа.

 Вођени идејом да се од заборава сачува традиција и култура Подунавских Шваба, али и свих суграђана који негују дух толеранције и добросуседства, по којима је Војводина позната, Немачко удружење за добросуседске односе „Карловиц“ , а данашња Фондација за заштиту завичајног наслеђа Подунавских Шваба “Завичајна кућа” 2002. године је покренуло Фестивал куглофа. Последње две године су се Фондацији у организацији придружила и удружења грађана “Petrovaradin Media” и „The Best Fest”, задржавајући првобитни концепт манифестације у којој централно место има такмичење за најбољи куглоф.

Зорица Милосављевић

Фото: З. М.