Насловна ВЕСТИ Келераба се најчешће производи из расада

Келераба се најчешће производи из расада

398

Келераба је веома стара култура. Може се користити свежа или кувана. Садржи 12 процената суве материје и 7 процената угљених хидрата и витамина.

Као и остале купусњаче и келераба је двогодишња биљка. Цваст се формира у другој години. Дешава се да ране сорте формирају у првој години цвет, без формирања јабучице, уколико су у раним фазама раста биле изложене ниским температурама.

Оптимална температура за раст и формирање задебљале стабљике је 14 до 20 степени Целзијуса. За рану производњу су погодна земљишта лакше структуре, а за касну производњу су боља земљишта са већим капацитетом за воду. За производњу нису пожељна кисела земљишта (оптимална пх 6-7).

У производњи поштовати плодосмену. Да би се поновила садња на истој парцели треба да прође најмање три године.

Ђубрење урадити према агрохемијској анализи земљишта.

Производња се може радити из расада, што је и најчешће, или директном сетвом, што произвођачи ретко раде.

За рану производњу расада се производи у заштићеном простору уз оптималну температуру од 16 степени Целзијуса.

За јесењу производњу расад се може гајити на отвореном или контејнерима.

Расад се у пролећној садњи расађује на 25 x 30 цм са око 16 биљака на квадратном метру а, у јесењој садњи се може расађивати на растојању 35 x 35 цм са око 12 биљака на квадратном метру.

Нега усева је иста као код купуса. Најважнија мера је одржавање влаге земљишта изнад 65 одсто ПВК, да у случају јачих падавина не би дошло до пуцања јабучице.

Берба ране келерабе почиње у мају и јуну, касна се бере до краја октобра.

Приноси келерабе се крећу од 20 до 30 т/ха, а касних јесењих и до 50 т/ха.

Пише: Љубодрага Пантелић, ПССС Србије

Фото: Pixabay