Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Кувано вино на празник мирише

Кувано вино на празник мирише

55
Mulled wine with spices in glasses on a rustic wooden table. Winter drink traditional for the Christmas holidays.

Пише: Зорица Милосављевић

Кувано вино, ма како на то гледали истински љубитељи божанског пића, јесте незаобилазни напитак зими, симбол празника, радости и весеља. Тешко је замислити било какву зимску манифестацију на отвореном у данашње време без куваног вина које опојним мирисом подиже расположење и греје душу и тело.

Кувано и зачињено вино први пут се помиње у старом Риму, у другом веку наше ере. Велико Римско царство омогућило је да се овај напитак, који је зими грејао војнике, рашири по Европи, до граница Дунава, па све до тадашње Британије. Према предању, осмислио га је Хипократ, а спомиње га и Хомер у Одисеји када пише о богињи Кирки, владарки опијума, која је мешавином вина и зачина зачарала Одисејеве морнаре.

Британско царство пригрлило је традицију пијења куваног вина, те се оно спомиње у средњовековном кувару из 1390. године, и то као вино спремљено по Хипократовом рецепту, с млевеним циметом, ђумбиром, каранфилићем, бибером, орашчићем, мајораном кардамомом и рузмарином, уз црвено вино и шећер. Током година, кувано вино у Британији развијало се у бројне варијанте, а спомињао га је и писац Чарлс Дикенс, али је та викторијанска верзија Smoking Bishop, изгубљена.

У Немачкој, Аустрији, француском Алзасу и на простору некадашње Аустроугарске, пије се Glühwein , традиционални напитак који се нуди по улицама и пије на божићним прославама, а рецепт је из 1420. године. Обично се спрема од црвеног вина, куваног на лаганој ватри с циметом, каранфилићима, анисом, кором од поморанџе, ванилом и шећером. Понекад му се дода рум или неки ликер, често од поморанџе.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us