Насловна РАЗНО Квалитетна и здрава мужа оваца

Квалитетна и здрава мужа оваца

281

Хигијена вимена је важна за здравље овца и квалитет млека које производе. Правилна припрема за мужу је врло значајан задатак како би се створили основни услови за производњу млека са ниским садржајем бактерија. Први корак у припреми за мужу се односи на прање вимена, за шта постоји традиционални метод и метод прања наменским препаратима.

Традиционални метод подразумева прање вимена топлом водом од око 35-40°Ц. Топла вода раствара прљавштину и на тај начин доприноси чишћењу коже вимена. Недостатак овог метода је то, што осим са самих сиса вода може да се слива и са осталих делова вимена и тако разни патогени могу да стигну до сисне чаше.

Који год метод за прање вимена да се примењује, следећи корак подразумева брисање папирним убрусом са довољним упијајућим капацитетом и ефектом физичког чишћења. Важно је да се поштује правило једно виме – један папир, јер се у супротном разни патогени могу ширити са једне краве на другу.

Ево неколико корака које треба пратити у циљу одржавања хигијене вимена оваца:

  1.  Перите вимена својих оваца редовно, најбоље пре и после дојења. Користите топлу воду и благ детерџент или специјални производ за прање вимена. Обришите вимена чистом крпом или папирним ткањем.
  2. Редовно проверавајте здравствено стање својих оваца и одмах реагујте на било какве необичне симптоме. Ако забележите проблеме са здрављем вимена, обратите се ветеринару.
  3. Користите чисту опрему сваки пут када музете овце. Овце треба да музете у чистом и сувом простору. Одржавајте судове за млеко, судове за чишћење и опрему за дојење чистим и добро просушеним.
  4. Чувајте овце у чистом окружењу: Одржавајте чистим и сувим штале. Овце треба да имају довољно простора да би се кретале и не би требало да буду на малом простору.
  5. Обратите пажњу на законе и прописе који регулишу производњу млека и убедите се да их поштујете. Неки закони могу да захтевају редовно тестирање млека на здравствену исправност и друге захтеве у вези са хигијеном.

Посебна пажња се мора усмерити на дезинфекцију, односно затварање вимена након муже. Циљ је да се затворе млечни канали како би се спречило ширење патогена. У ову сврху су доступни производи који се добро “хватају” за површину вимена и формирају заштитни слој. Ови производи пружају довољну заштиту вимена до следеће муже.

Р.Д.Ј.