Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Лака рука калемара доноси добар плод

Лака рука калемара доноси добар плод

297

Успех калемљења доста зависи од припремљености подлоге и калем-гранчице. Подлоге се припремају одстрањивањем бочних гранчица 10 до 15 центиметара од земље. Код јабучастих врста које углавном спорије расту оне се остављају до пред само калемљење, да би на подлози било што више листова значајних за интензивније дебљање подлоге. На коштичавим врстама гранчице се уклањају раније да би се спречила превелика бујност подлоге.

Важно је и да се кора лако одваја. Због тога подлоге треба редовно наводњавати и окопавати, да би се обезбедила добра циркулација сокова. Тамо где не постоји  могућност  заливања, 20 до 30 дана пре калемљења треба нагрнути подлогу у доњем делу, да би кора постала нежнија и лакше се одвајала. Одгрће се пред калемљење. Пре калемљења подлога се добро избрише да би се одстраниле честице  земље  и  друге  нечистоће, јер се тако мање тупи нож и не прљају пресеци. Чистоћа пресека је важна за успех калемљења.

Не треба занемарити ни квалитет калем-гранчица. Оне треба да буду зреле, са видљивим развијеним пупољцима. Узимају се са периферије круне, а пупољци са њиховог средњег  дела, јер су ту најквалитетнији. Вршни делови калем-гранчице су незрели па их треба одбацити, док су пупољци у њиховој основи  ситни, тако да  ни њих  не треба узимати.

Ради се по облачном времену

Стручњаци наводе да постоји одређени редослед калемљења у расадницима. Прво се калеме бадеми, кајсије и шљиве, затим крушке, трешње и вишње, па брескве. После коштичавог воћа калеме се јабуке на вегетативним подлогама и дуње, и на крају јабуке на дивљој јабуци. Коштичаво воће, које раније завршава  вегетацију, треба прво калемити.  

Поступак калемљења на спавајући пупољак је једноставан. На подлози, на жељеној висини, направи се калемарским ножем прво хоризонтални, па испод њега усправан рез, дуг око три центиметра, тако да заједно формирају слово “Т”. Са претходно припремљене калем-гранчице скине се пупољак са делом коре и врло мало дрвета. Рез за скидање пупољка са калем-гранчице почиње на око два центиметра испод и око центиметар изнад пупољка. Тупом страном калемарског ножа подигне се кора  на подлози, на месту где је направљен  ”Т”  рез, и затим  уметне пупољак испод коре. Пупољак се увек држи за лисну дршку да се не би испрљао пресек.

Постављени пупољак се увеже, од горе према доле, односно везивање се обавља центиметар изнад и два центиметра испод пупољка, тако да буду прекривени пресеци на подлози. Приликом везивања треба благо стегнути, да би пупољак што боље налегао на подлогу. Као  везиво могу да  се користе  калемарске гумице, трака од полиетиленске фолије, трака од стреч фолије, правоугаоне гумице са копчом.

Приликом калемљења поштује се чистоћа рада. Пресеке на пупољку и подлози не треба додиривати руком. Такође, када је нож оштрији, рез је гладак, а спој  пупољка и подлоге и срастање су бољи. Добро једа се ради по облачном времену. Уколико су пресеци на пупољку и подлози кратко изложени сунцу и ветру, мање је њихово исушивање, па је пријем калемова бољи. Најбоље је да се калемљење у најтоплијем делу дана прекине, и настави када су температуре мало ниже.