Насловна АРХИВА ЛАЖИРАНО ИСТРАЖИВАЊЕ: Неистине о шећеру

ЛАЖИРАНО ИСТРАЖИВАЊЕ: Неистине о шећеру

У протеклих педесет година, већина истраживања о шећеру и његовој улози у исхрани била је лажирана

119
Фото: Pixabay

Недавно откривени документи изазвали су велики скандал у Сједињеним Америчким Државама. Показало се да произвођачи шећера још од шездесетих година прошлог века редовно фалсификују научна истраживања и плаћају стручњаке да лажирају резултате студија о овој намирници. Од научника се тражило да занемаре повезаност шећера и болести крвотока, те да за њих окриве масноће.

Недавно објављени документи, пронађени у архиву Универзитета Калифорније, говоре у прилог томе да су се такве студије годинама кривотвориле.

– Службени документи који су случајно откривени, показали су да се у протеклих педесет година штетно деловање шећера систематски заташкавало. Његови произвођачи деценијама су обликовали јавно мишљење у Америци онако како је њима одговарало – изјавио је професор медицине Стентон Гланц.

Документи показују да је група произвођача под називом Фондација за истраживање шећера (енг. Sugar Research Foundation), данас позната као Удружење произвођача шећера (енг. Sugar Association), потплатила три харвардска научника. Они су 1967. године фалсификовали извештај о деловању шећера на здравље људи. У свом приказу су за све болести крвотока окривили масноће, док је шећер добио зелено светло. Истраживања на која су се позивали била су финансирана и одобрена од стране индустрије шећера. После овакве објаве, тадашња јавна дебата о шећеру и срчаним болестима нагло је утихнула. Многе државне институције прихватиле су извештај као стручну основу за прехрамбену политику САД.

Иако је он објављен пре педесет година, пронађени документи потврђују да се с обмањивањем наставило. Индустрија шећера је све до данас успешно манипулисала резултатима научних истраживања. Научници с Универзитета Харвард и челни људи индустрије шећера који су кривотворили извештај више нису живи.

Данашњи представници Удружења произвођача шећера покушали су да оправдају фалсификовано истраживање из 1967. Рекли су да је извештај објављен у време док научне публикације још нису биле обавезне да наведу изворе финансирања. Бранили су своје резултате и тиме како су они имали тек информативну улогу. Према њиховом мишљењу, чак ни сада, још увек није у потпуности потврђено да шећер игра јединствену улогу у изазивању срчаних болести.

С друге стране, ово откриће о лажирању научних резултата данас је од изузетне важности. Доктор Гланц сматра да су Американци деценијама обмањивани да употребљавају што више шећера, што је довело до тога да су данас нација с највишом стопом гојазности.

Он тврди да су научни магазини, нарочито они који су били цењени од стране струке у то време, имали огроман утицај на јавно мишљење. Тако су производи са шећером избегли да буду обележени обавезним налепницама, тј. упозорењима да могу да узрокују болести. На пример, производи у САД који садрже засићене масноће и друге састојке који могу да узрокују неке болести, обавезно морају да имају истакнуто упозорење.

Америчко удружење за заштиту срца и Светска здравствена организација тек су однедавно почели да упозоравају на то да шећер изазива болести крвотока.

Мерион Нестле, професорка и нутриционисткиња на Универзитету у Њујорку, изјавила је да су лажирана истраживања имала велику улогу у скретању пажње са шећера, као изузетно опасне намирнице.

 – Мислим да је то страшно. До сада се нисмо сусрели с тако промишљеном преваром – рекла је Нестле.

Начелник Одељења за нутриционизам на Универзитету Харвард др Волтер Вилет рекао је да је ово још једна потврда зашто је неопходно да сва истраживања буду јавно финансирана, од стране легалних и независних институција, а не средствима разних индустрија или интересних група.

М. Волчевић

Добро јутро број 539 – Март 2017