Лесковачка мућкалица је јединствени специјалитет, познат и изван граница наше земље. Прича о настанку је занимљива: отпаци с роштиља су својевремено подгрејани у једној кухињи и помешани са ситно сецканом печеном паприком, црним луком, парадајзом и зачинима. Друга верзија приче говори о томе да су лесковачки кувари добили задатак да направе јело искључиво од сировина с подручја Лесковца. Тако је један лесковачки кувар, како се препричава, припремио овај специјалитет на Брионима пре пола века, ни мање ни више него британској краљици Елизабети II и председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу. Све је данас исто, једино што кувари кажу да је најбоља мућкалица она која се прави од свињског врата с роштиља
Потребно је
- 400 г меса од свињског врата с роштиља
- 5-6 целих свежих плодова парадајза
- 5 печених паприка
- 3 главице црног лука
- 3 чена белог лука
- 2–3 кашике лесковачке љутенице
- млевена паприка, со и уље
- бујон од телеће супе
Припрема:
Динстати ситно сецкан црни лук на уљу. Када лук буде до пола готов, додати комадиће ољуштене печене паприке и коцкице ољуштеног свежег парадајза. Лагано мешати, па куваним састојцима (мора се водити рачуна о томе да се не распадну) додати лесковачку љутеницу, млевену паприку, бујон, бели лук и со.
Након најмање сат времена динстања, додати коцкице свињског врата с роштиља.
Све динстати још петнаестак минута и тада је јело спремно за послуживање. Лесковачка мућкалица припрема се у земљаним посудама.