Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Лиофилизована трава спелте – здрава и лака за употребу

Лиофилизована трава спелте – здрава и лака за употребу

1271

До сада су многи, углавном, чули за зелени сок, који чини чуда и помаже да организам одржимо јаким, здравим, виталним. Поред сока који се чува у капсулама, у залеђеном стању, сада се на тржишту појавила и лиофилизована варијанта спелте и јечма, а међу произвођачима је и Пољопривредно газдинство „Зорица Добривојевић“ из Котешице код Ваљева са линијом Green energy.

– Дужи низ година водимо рачуна како се хранимо, да то буде здравија исхрана, те смо тако и дошли на идеју да правимо сокове од спелте и јечма. Почели смо са залеђеним соковима, а онда прешли на лиофилизацију јер је лакше конзумирање, а и достава оваквих производа – прича Зорица која је у међувремену постала апитерапеут – лечење биљем и медом. 

– Од производа у свом асортиману имамо лиофилизовану спелту и јечам, затим исто то у капсулама или са медом, као и сок у залеђеном стању који радимо већ дванаест година. Са лиофилизацијом смо кренули пре три године и ту су сачувани сви витамини, минерали и ензими који су неопходни за наш организам – процес лиофилизације није тајна и Зорица је радо поделила са нама начин на који долазе до здравог зеленог праха.

– Клија се на води, без земље, без хемије неких десетак дана. Кад трава израсте до десет сантиметара дужине она се сече, исцеди се сок у посебним апаратима и даје се на лиофилизацију. Ради се на минус 60  до  плус 40 степени,  извлачи се вода и добије се спрашена маса. То је сублимација, где су сачувани минерали, витамини и ензими, притом је лако за употребу. Након тога их пакујемо и радимо преглед у Заводу за јавно здравље. Тако прегледано и одобрено иде на тржиште. Продајемо у продавницама здраве хране – објашњава Добривојевићка уз напомену да је све исто као и кад пијете залеђени сок који је препоручљив свима.

– Производ је препоручљив свима; деци, адолесцентима, одраслима и старима. Регистрован је као храна, као да човек једе хлорофил. Ово је још концетрованији производ који има својство да експлозивно ембриону енергију увећа од 200 до 600 пута. Тај хлорофил чисти јетру, крв, добар је за гвожђе и хемоглобин. У јечму има витамина Б17, он је добар као превенција карциномима, има СОД-супероксид дисмутазу која унутар ћелије штити од слободних радикала, а такође је добар за дијабетес и плућа. Спелта је добра за регенерацију цревне флоре. Код мене долази жена која је магистар фармације и она каже да се производ добро показао код чишћења слезине и лимфе – још једна од предности лиофилизације је дуготрајност и могућност чувања на собној температури.

– Сок мора да се чува у замрзивачу, а прах и капсуле на собној температури. Тако их држе и у продавницама, јер је урађена лиофилизација и могу трајати дуже од три године – рекла је за Добро јутро Зорица Добривојевић.

Текст: Зорица Драгојевић